Óriási kárt okoztak a katalánok

Óriási kárt okoztak a katalánok

Mintegy egymilliárd eurós kárt okozhatott a spanyol gazdaságnak a katalánok függetlenségi törekvése.

Mintegy egymilliárd eurós gazdasági kárt okozhatott Spanyolországnak a katalán függetlenségi törekvések okozta válság, miután a tartományban a tavalyi utolsó negyedévben lelassult a növekedés – jelentette ki Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter az El Pais cikke szerint. Katalóniában december 21-én előrehozott választásokat tartottak, amelyek eredményeképpen az egységpárti Állampolgárok párt 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg, míg a külön induló függetlenségpárti pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a törvényhozásban.

Hírdetés

Az utóbbi évekhez képest csökkent a bejelentett szexuális bűncselekmények száma a németországi nagyvárosok szilveszteri rendezvényein. A Die Welt beszámolója szerint az ország legnagyobb szabású szilveszteri mulatságán, a berlini Brandenburgi kapunál több százezer ember részvételével tartott évbúcsúztatón a tavalyi 23 után 13 feljelentést tettek szexuális alapú sértegetés vagy zaklatás miatt. A német főváros rendőrsége hét feltételezett elkövetőt előállított. Berlin egészét tekintve szilveszter estétől újév napjának reggeléig 3084 riasztás futott be a rendőrséghez, a tavalyi 3123 után.Kölnben kilenc nő tett feljelentést molesztálás miatt, három gyanúsítottat azonosítottak. Münchenben egyetlen feljelentést sem tettek szexuális bűncselekmény miatt.

Határozatot szavazott meg a ciszjordániai telepek annektálásáról az izraeli Likud központi bizottsága. Megfigyelők szerint a döntés egy újabb eltávolodás a párt részéről attól az elgondolástól, amelyet a nemzetközi közösség régóta támogat, hogy Izrael mellett létrejöjjön a palesztinok önálló állama. A palesztin vezetés elítélte a határozat meghozatalát, és azzal vádolta meg Donald Trump amerikai elnököt, hogy Közel-Kelet-politikája elfogult Izraellel, és ezzel felbátorítja a Likudot. Mindazonáltal a Likud-beli szavazásnak nincs jogi következménye, a kormány politikája hivatalosan nem változott meg, mert a párt központi bizottsága csak egy tanácsadó testület. Maga Netanjahu nem vett részt a voksoláson, és hivatala nem volt hajlandó nyilatkozni arról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »