Óriási káosz és tanácstalanság a Keletinél

Óriási káosz és tanácstalanság a Keletinél

Továbbra sem tud mit kezdeni a Keletinél feltorlódott menekülttömeggel sem a rendőrség sem a MÁV. Hétfőn több száz érvényes jeggyel rendelkező migráns maradt le a Németországba tartó vonatokról; nekik akkor azt mondták, hogy ma továbbutazhatnak. Ennek ellenére délelőtt egy órára bezárták a pályaudvart, a migránsokat pedig a rendőrök kiszorították a területről. Oda azóta csak az érvényes útiokmányokkal rendelkezőket engedik be.

Tömegek próbáltak feljutni a Németországba tartó vonatokra hétfő este a Keleti pályaudvaron, több száz embernek azonban ez nem sikerült. Őket az önkéntes segítők és a rendőrök próbálták visszaterelni a tranzitzónákba: „Kérem, mindenki menjen vissza a tranzitzónába! Holnap is felhasználhatják a menetjegyüket.” – szólították fel az embereket.

Ennek ellenére kedden már egy migránst sem engedtek felszállni a vonatokra, a pályaudvart egy órára be is zárták, erről magyar nyelven tájékoztatták az ott lévőket. Ezt azonban a legtöbben nem értették, így végül a rendőrök szorították ki az épületből a migránsokat. Az egyenruhásoknál könnygáz is volt, ezt azonban végül nem kellett használni. A zárlat okáról a magyar utasokat sem tájékoztatták.

– A péceli vonatra várunk, Gödöllőre szeretnénk menni ugye és már egy órája körülbelül itt állunk, de sajnos még nem tudtunk elindulni.
– Mit mondtak miért nem indul a vonat?
– Hát azt nem tudjuk mert be sem engedtek minket.

Hírdetés

A pályaudvart egy óra múlva újranyitották, a Németországba tartó vonat azonban menekültek nélkül indult el és ezt követően már csak az érvényes útiokmányokkal rendelkezőket engedték be az épületbe.

„Az ilyen típusú intézkedéseknél van egy fokozatosság elve.” – A Keleti bezárásáról és arról, hogy az előzetes ígéretekkel ellentétben miért nem engedik a migránsokat a vonatra a rendőrség nem közölt információkat a honvédelmi és rendészeti bizottság kormánypárti alelnöke. Arra hivatkozott, hogy az uniós szabályok értelmében a migránsok nem hagyhatják el Magyarországot.

„Itt a rendőrség fokozatosan lépett fel a vonatra illegálisan utazni akarókkal szemben, és a végén el kell érni, hogy a végén senki nem tudjon illegálisan felszállni az unióba induló vonatokra, mert az uniós jogszabályok ezt előírják. Van felkészülési idő. A rendőrség fokozatosan járt el, rendkívül nehéz dolguk van, mert senkinek nem érdeke, hogy a világ minden pontjára ilyen tömegverekedéses, tumultuózus jelenteket közvetítsenek” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Keleti pályaudvar előtt továbbra is több százan várakoznak tanácstalanul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »