Óriási botrány volt az ügetőn

A Magyar Nemzet 1938. december 13-án megjelent számából válogattunk.

Augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból pedig múltidézésbe fogtunk. Keressék mindennap a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott napi számból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.

 

Óriási botrány volt az ügetőversenyen egy sérelmes bírói ítélet miatt

Hatalmas botránnyal, kődobálásokkal, ablakok beverésével rendőri beavatkozással végződött a vasárnapi ügetőverseny. Az utolsó futamot ugyanis Itt vagyok II nevű ló nyerte, az a bizonyos Itt vagyok II, amelynek javára legutóbb a nagy favorit Csicsónét diszkvalifikálták, mert a célon át galoppozott. Most Itt vagyok II (Milyen név?) nem csak galoppozott, de keresztezett és akadályozott is, mégsem diszkvalifikálták. De ezenkívül is a közönség egy része úgy látta, hogy az egyik favorit, Álmos nyert, és így hibásan tették ki Itt vagyok II. számát. Követelték, mint már annyiszor, hogy a győztest dobják ki és Álmost tegyék elsőnek. Ennek a vezetőség – nagyon helyesen – nem tett eleget, a nyerőt azonban mégis diszkvalifikálni kellett volna, mert galoppozott, keresztezett és akadályozott. Kétféle mértékkel nem lehet mérni. Ha legutóbb Csicsónét kisebb hibáért kidobták, úgy most is ezt kellett volna csinálni, még ha azt a látszatot is keltette volna, hogy Itt vagyok II.-t azért dobták ki, mert a közönség követelte, így legalább a botrány elmaradt volna.

Eleinte csak kiabált a közönség, az első helyen lévők is, majd a többi hely közönsége is tüntetni kezdett és az első hely felé indult, mint azon az emlékezetes, márciusi felforduláson.  Vagy 20-25 percig tartott a viharzás, míg végre a rendőrök megtisztították a pályát, közben azonban több ablakot bevertek és óriási lármával vonultak el a pályáról. Természetesen több tüntetőt igazoltattak.

A közönség semmi körülmények között nem járt el jogosan, viszont a vezetőség sem állott hivatása magaslatán, mert Itt vagyok II. sokkal inkább rászolgált a diszkvalifikálásra, mint legutóbb Csicsóné. Akkor ezen a lovon majdnem az egész közönség 17-et fizetett volna. Itt vagyok II. pedig egy-két embert érdekelt. Csicsóné 17-et fizetett volna, Itt vagyok II. pedig – 763-at! Ami annyit jelent, hogy nem fogadták. Ez a kétféle mérték nem igazság!

Hírdetés

Az ügetőn épp azért gyakoriak a tüntetések, mert nem egyformán ítélkeznek. De nem ítélkeznek egyformán a formaváltozások terén sem. Itt van például a legutóbb a Feiser-eset. Uranos passzban nem nyert, majd legközelebb első lett és 900 pengős büntetést kapott formaváltozás miatt. Ugyanez az Uranos a Horthy Miklós-díjban ismét passzba esett és kimaradt, most vasárnap újból nyert – semmi büntetés, pedig teljesen hasonló az eset., mint amiért legutóbb 900 pengőre büntették Feisert. Nem akarjuk Feisert védeni – minél szigorúbban bánnak a hajtókkal, annál reálisabb versenyek lesznek –, de Feisert megbüntetni, mert lova passzba esik és nem tud nyerni, Orao, Engedelmes, Echo fia, Czinka Panna váratlan győzelméért pedig semmi sem történik, ez nem helyes és nem igazságos. Ez érthetően idegesíti a közönséget, mert ki van szolgáltat6va a különböző össze-vissza futásoknak, de éppen így ki van szolgáltatva a bukmékereknek is. Ha a vezetőség rendet akar, szüntesse meg az érthetetlen formaváltozásokat és a bukmékeri oddszmanővereket. Itt vagyok II. végkurzusa 6 volt, totója – 763. Vasárnap egyébként csak három favorit nyert, Uranos, Sabazia és Dávid, a többi sorra lemaradt, pedig négy vagy öt versenyben több favorit is volt. A közönség sem a pályán, sem az irodákban nem nyerhet. Gyakran furcsa jelentek vannak a ringben, amikor a kiírt kurzust még 30 pengővel sem tartják, hanem rövidebb oddszot ajánlanak. Egyáltalán mire kellenek a bukmékerek? A közönségnek ártanak, az egyletnek ártanak, az ügetősportnak ártanak, csak maguknak használnak, mert minden kockázat nélkül nyernek évente több százezer pengőt. Ezt a pályán a nagyobb, az irodákban a legszegényebb fogadóktól szedik el. Midnez a fogadók bőrére megy, akiket vasárnap nemcsak Itt vagyok II. érdemtelen elsősége keserített el, de Elöljáró, Csákány, London, Muscicapa, Dalcinen, Csókos, Ali, Rozál, Leó, Búzavirág C., Renaissance és Álmos veresége is, amelyek mind favoritok voltak és lemaradtak.

(1938. december 13., 12. oldal)

 

 

1965-ben ezen a napon nem jelent meg a Magyar Nemzet.

 

Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a [email protected] címre!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »