Óriási a felháborodás Kínában

Környezetvédelmi rendőrség létrehozását jelentették be a súlyos légszennyezés sújtotta Pekingben a szabadtéri égetés visszaszorítására.

Kína északkeleti területeinek nagy részén december közepe óta erős a szmog, a hatóságok ezért sok gyárat bezárattak, és szigorúan fellépnek a tilalmat megszegő üzemek ellen. A már meghozott intézkedések ellenére óriási a felháborodás a közvéleményben a légszennyezettség miatt. Hivatalos adatok szerint 569 ezer ember hal meg évente tüdőrákban az országban, bár szakértők azt mondják, a valódi szám ennél nagyobb.

Hírdetés

Caj Csi, Peking ideiglenes polgármestere egy szombati tanácskozáson bejelentette, hogy az új rendőrségi részleg tagjainak feladata fellépni a szabadtéri sütés, valamint a szemét- és zöldhulladék-égetés ellen.

Számos további intézkedést is hoznak a polgármester szerint: az idén 30 százalékkal csökkentik a széntüzelést, bezárnak ötszáz súlyosan környezetszennyező gyárat, és környezetkímélőbbé alakítanak másik 2500-at. Már a jövő hónaptól korlátozzák 300 ezer súlyosan légszennyező gépjármű behajtását Pekingbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »