Óriás büntetést kapott a TV2 a Spéder-riportért

Óriás büntetést kapott a TV2 a Spéder-riportért

Összesen 5,7 millió forint sérelemdíjat ítélt meg első fokon a Fővárosi Törvényszék Spéder Zoltánnak, az FHB Bank korábbi tulajdonosának a TV2 nyári, karaktergyilkos riportja miatt. Az ítélet még nem jogerős, ha marad az ítélet, Spéder jótékony célra ajánlja fel az összeget.

Valótlan állításokat szerkesztettek tendenciózusan Spéder Zoltánról, az FHB korábbi tulajdonosáról a TV2 júniusi, Rejtőzködő milliárdosok című anyagában. A Fővárosi Törvényszék pénteki, elsőfokú ítélete szerint ezzel megsértették a jó hírnévhez, a magánélet és a magántitok védelméhez való jogait, amiért a csatornának 5,7 millió forint sérelemdíjat kell fizetnie a kormány által támadott bankárnak, valamint főműsoridőben kell helyesbíteniük az állításaikat. 

A Hvg.hu riportja szerint a bíróság külön kiemelte, hogy Andy Vajna országos tévéje felrúgva a szakmai szabályokat, célzatosan csoportosította a Spéderre nézve sértő állításokat, hogy egy pénzéhes, mindenkit eltaposó bankárnak ábrázolja. A testület nehezményezte, hogy személyeskedtek az üzletemberrel, családi életére és egészségi állapotára célozgattak. A bíróság azt is kifogásolta, hogy az FHB pénzügyeiről is álhíreket terjesztettek, amelyek árthattak volna a pénzintézetnek.

Hírdetés

Spéder keresetében tételesen felsorolta és cáfolta a sérelmezett állításokat, ezek közül egyetlen pontban nem adtak helyt a kérvényének. Mert offshore és más ügyeivel valóban több újság címlapján foglalkoztak.

A TV2 a Hvg szerint azzal védekezett, hogy fontos közügyek feltárása érdekében készítették a riportjukat. Próbálták bebizonyítani, hogy Spéder Zoltán speciális közszereplőnek számít. Ez azonban ott elbukott, hogy az elkészült anyag csak becsmérelte az üzletembert, és a nézők nem ismerték meg jobban az állami ügyekben, így például a takarékintegrációban betöltött szerepét. A csatorna jogi képviselője megpróbálta kizáratni az eljáró bírót: elfogultságra hivatkoztak, de ennek semmilyen alapját nem találta az ezt ellenőrző testület.

Spéder ügyvédje, Bodolai László a lap szerint azt közölte, hogy ügyfele a sérelemdíjat jótékony célra ajánlja fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »