Orbántól hangos az európai sajtó

Orbántól hangos az európai sajtó

A magyar kormányfő tegnapi bejelentésével foglalkozik az európai sajtó. Az Európai Zöldek szerint Orbán Viktor népszavazási kérdése az igazi szocializmus emlékét idézi. A finn pénzügyminiszter tanácsadója pedig Magyarország uniós támogatásáról kérdezné a befizető tagországok lakosságát.

A kormány által bejelentett referendum példa nélküli az Európai Unióban a Telegraph beszámolója szerint. A miniszterek tanácsának döntésével szemben ugyanis nem szoktak a tagállamok népszavazást kiírni.

Orbán Viktor lépése tovább bonyolítja az unió migránsválságra adandó válaszait – erről már a Financial Times cikkez. A brit üzleti lap azt írja: a múlt heti brüsszeli uniós csúcson a tagállamok egy- vagy kétoldalú döntéseket hoztak a helyzet kezelésére, így Brüsszel és Berlin vagyis a migrációs politikát diktáló központok folyamatosan veszítettek hatalmukból az utóbbi hetekben.

Hírdetés

A migrációs válság miatt amúgy is megosztott Európai Uniót tovább szakítja Orbán Viktor bejelentése. A Guardian beszámolója szerint a magyar kormány és David Cameron népszavazási kezdeményezései azt a félelmet erősítheti Brüsszelben, hogy népszavazásokkal az EU-szkeptikus tagállamok ellentmondhatnak az EU döntéseinek.

Twitter-üzenetben reagált a finn pénzügyminiszter egyik tanácsadója Orbán Viktor bejelentésére. Pasi Rajala a közösségi oldalon azt kérdezte: „Tartsunk mi is népszavazást? Egyetért-e ön azzal, hogy Finnország és a többiek 22 milliárd eurót fizetnek Magyarországnak a strukturális alapból és 3,4 milliárd eurót vidékfejlesztésre?”

Úgyszintén Twitteren reagált az Európai Zöldek egyik képviselője. Sven Giegold azt írta a közösségi oldalra, hogy Orbán Viktor népszavazási kérdése az igazi szocializmus emlékét idézi. Szerinte Orbán Viktor megtámadta a demokráciát, hogy biztosítsa hatalmát.

Orbán: Veszélyben Európa profilja

A Németországból érkező hang goromba, durva, agresszív címmel adott interjút Orbán Viktor a Bildnek. A miniszterelnök kifejtette, hogy menekültpolitikája nem Angela Merkel ellen irányul, ugyanakkor Berlin és Brüsszel tétlenkedése a hibás a mára ellenőrizetlen migrációért. Hibás politikának tartja, hogy „Európa jövőjét és biztonságát a török elnök jóakaratától tennék függővé”. Orbán szerint az európai politikusok a migránskérdésben nem hallgatnak a népre, pedig „Európa nemzetiségi, kulturális és vallási profilja van veszélyben”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »