Orbánt még xenofóbnak bélyegezték, amikor ezzel állt elő

Siker kelet-közép-európa számára az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás. Erről írnak a cseh, lengyel és szlovák lapok.

A Törökországgal kötött egyezség Angela Merkel számára legalább lélegzetvételnyi időt biztosít, amelyre nagy szüksége van – írja a Rzeczpospolita. A lengyel jobbközép lap szerint a német kancellárnak nem kellett lényegesen módosítania a migrációs válságra vonatkozó álláspontját. A lapnak nyilatkozó politológus a „nyitott kapuk politikájáról” szólva elmondta: bár Merkelnek emiatt sok ellenfele van saját pártján belül, a baloldali pártok választói támogatják ezt a politikát.

Hírdetés

A csúcson született döntés a visegrádi országoknak adott igazat – írta kommentárjában a szlovák liberális Sme. A cikk írója hangsúlyozta: az ellenőrizetlen migráció lehetetlenné tételét célzó döntés nem Németország, Svédország és az Európai Bizottság eddigi, csaknem mindenben rossz lépéseihez, hanem a visegrádi országoknak a szabályok betartásához ragaszkodó álláspontjához van közelebb. Megjegyezte: amikor Orbán Viktor miniszterelnök ugyanezt mondta, xenofóbnak bélyegezték.

A menekültválság megoldásának érdekében valóban meg kell egyezni Ankarával, ami azonban Törökország európai uniós tagságát illeti, következetesen ki kell tartani amellett, hogy Ankara teljesítse a tagság feltételeit – vélekedett a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. A Mézeshetek Erdogan szultánnal című kommentárban a lap rámutatott: az EU és Törökország megállapodása az autoriter török elnök hatalmas győzelme, Erdogan zsarolással kényszerítette ki magának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »