Orbánt és Ficót is kifütyülték Prágában

Orbánt és Ficót is kifütyülték Prágában

Orbánt és Ficót is kifütyülték Prágában Mészáros Richárd2024. 02. 27., k – 13:46

Kifütyüléssel és skandálással várta néhány tucat tüntető a visegrádi négyek két oroszbarátnak tartott miniszterelnökét, Robert Ficót (Smer) és Orbán Viktort (Fidesz) a prágai Liechtenstein-palota előtt.

Több mint egy év után tartanak csúcstalálkozót a V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) miniszterelnökei, de éles törésvonalak alakultak ki az államok között főként az orosz–ukrán háború megítélésében és az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdésében.

„Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie” – mondta a házigazda Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn, aki Donald Tuskkal külön is megbeszélést folytatott.

Hírdetés

A csúcstalálkozó előtt csehországi aktivisták európai uniós és ukrán zászlókat lengettek, valamint Ficónak és Orbánnak üzenő molinókat feszítettek ki. A szlovák és magyar miniszterelnököt az egyik tábla felirata szerint Putyin táskahordozóinak tekintik, míg Ficót hazaküldték, ami a tüntetők szerint Moszkvát jelenti.

A demonstrálók Szlovákiát és Magyarországot is kollaboráns államnak tartották.

Fico váltotta ki a tüntetők között a legnagyobb felháborodást, elhangzottak olyan skandálások, hogy „börtönbe vele”, és a csehszlovák állambiztonsági szolgálattal is összefüggésbe hozták. Míg Orbán ügyet sem vetett a tüntetőkre, Fico azt mondta, üdvözli a kollégákat, néhány lépést tett feléjük, és odaintett nekik.

(Telex)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »