Orbánnak tetsző lehet a kancellárjelölt ötlete

Orbánnak tetsző lehet a kancellárjelölt ötlete

A hasonló kultúrájú közép-európai államok szövetségbe tömörítéséről beszélt Norbert Hofer osztrák szabadságpárti államfőjelölt a Dagens Nyheter svéd napilapnak adott interjújában.

„Szövetségeseket keresek egy új modellhez” – mondta Norbert Hofer az interjúban, amelyet németül hétfőn közöl a Profil című osztrák gazdasági hetilap. Hofer lehetséges partnerként Magyarországot, Csehországot, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát és Horvátországot nevezte meg. Indoklása szerint ezekkel az országokkal a Monarchia idején már szövetségben volt Ausztria, és reményét fejezte ki, hogy talán megegyeznek az irányvonalról, így nagyobb súlyuk lesz majd az Európai Tanácsban – tájékoztat minderről az MTI. Hofer interjújában kilátásba helyezte, hogy amennyiben megnyeri az ausztriai államfőválasztást, az ellensúly kialakítását tekinti majd fő feladatának.

Összeértek

Orbán Viktor nyári tusnádfürdői beszédében szólt – látszólag kérdésre válaszolva – a Visegrádi 4-ek szerepéről, mondván újabb taggal nem bővítené ezt az együttműködést, határozott lépéseket kell azonban tenni azért, hogy Ausztria nagyos szoros partnere legyen a magyar-szlovák-cseh-lengyel tengelynek. Ez a megközelítés ha meglepőnek feltétlen nem is, de mindenképpen újdonságnak számított akkor is, ha a magyar miniszterelnököknek a kormányalakítást követően korábban rendre Bécsbe vezetett az első útja. Ezen a gyakorlaton Orbán Viktor változtatott 2010-ben, Varsóban téve „bemutatkozó” látogatást.

A kormányfő Tusnádfürdőn – a közelmúlt durva diplomáciai csörtéiről nem téve részletes említést – arról beszélt, Ausztriára másként tekintenek Nyugaton, mint ránk, ezt el kell fogadni, ezért is nagyon fontos, hogy Bécset a szoros szövetségeseink között tudjuk. Ez óriási változás gyakorlati és szimbolikus értelemben egyaránt ahhoz képest, ami a két ország kapcsolatát akár az év elején jellemezte. A közeledést az osztrák belpolitikai turbulencián, vezetőcserén túl nyilvánvalóan befolyásolja az európai közvélemény változása a migrációt, az Európára leselkedő veszélyek megítélését illetően.

Közép-európai „renitensek”

Hírdetés

Norbert Hofer megválasztását támogatja az ausztriai elnökválasztáson Václav Klaus volt cseh államfő. A politikus a hét végén egy bécsi konferencián volt vendég. Václav Klaus Csehország unióból való esetleges kilépését sem zárta ki és a tömeges bevándorlástól valamint ennek negatív következményeitől óvott. Meglátása szerint az eszmék és az értelmezések háborúja tombol már Európában.

Szeptember közepén Hofer Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel találkozott Prágában. A két politikus a jelenlegi migrációs válsággal kapcsolatban megállapította, hogy álláspontjuk megegyezik. Zeman korábban olyan kijelentéseket tett, hogy a gazdasági menekülteket „deportálni” kellene Európából, ehhez „rendelkezésre állnak a hajók és a repülők”, az akarat hiányzik csupán.

Újra megpróbálják

Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják, a szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre, és az FPÖ jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. A májusban tartott második forduló eredményét – amelyben Hofer szoros versenyben alulmaradt – szabálytalanságok miatt megsemmisítette az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján, ezért kell megismételni a szavazást.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »