Orbánhoz fordultak az Alindától eltiltott színháztörténész miatt

Orbánhoz fordultak az Alindától eltiltott színháztörténész miatt

Közérdekű bejelentést tettek Orbán Viktornál, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megtiltotta, hogy egy színháztörténész részt vegyen a Hír TV-n futó Alinda című műsorban – tudta meg a Magyar Nemzet. Az esetről szerdán számolt be közösségi oldalán az érintett műsorvezető, Veiszer Alinda. Mint jelezte, a szakember a műsor előtt írt egy levelet a munkahelye, az Országos Színháztörténeti Intézet fenntartójának, az Emmi-nek. Onnan viszont indoklás nélkül azt a választ kapta, hogy a szereplést „nem támogatják”. „Szeretném megkérdezni Balog Zoltán miniszter úrtól, hogy őszerinte ez segíti-e a kultúra terjesztését, amiért nyilván mindketten dolgozunk, használ-e a minisztérium által (mindenki forintjaiból!) fenntartott Országos Színháztörténeti Intézetnek, hogy munkatársai nem nyilvánulhatnak meg szakemberként, valamit a minisztérium ez irányú gyakorlata hogyan viszonyul a sajtó- és szólasszabadsághoz” – tette fel a kérdést Veiszer. Az Emmi gyakorlata nem meglepő, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír TV-t, a Lánchíd Rádiót és a Magyar Nemzetet is évek óta bojkottálják.

Hírdetés

Az ügy kapcsán a feljelentéseiről ismert Tényi István írt közérdekű bejelentést Magyarország miniszterelnökének. A lapunk birtokába került dokumentum szerint Tényi bár elismeri, hogy az Emmi jogszabályszerűen jár el, mikor szabályozza a felügyelete alá tartozó szervek kommunikációját, de több törvényt, illetve alkotmánybírósági határozatot is idéz, például azt, hogy az információszabadság az állami működés átláthatóságát szolgáló alapjog. Ez érvelése szerint azért lényeges, mert a társadalom demokratikus működését csak akkor lehet megfelelően biztosítani, ha megalapozott információk birtokában tudják meghozni az állampolgárok politikai és közéleti döntéseiket.

Tényi beadványa végén megjegyzi Orbánnak: egy polgári országban nem lehet pusztán sértettségből megfosztani a tájékozódáshoz való jogtól az embereket. „A polgári Magyarországon az emberek mondják meg, hogy mit szeretnének és nem fentről szólnak le, hogy mit lehet. A polgári világban a polgárok többsége jeleníti meg a hatalmat” – írta Tényi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »