Orbánéktól retteg a külföldi sajtó

Több német lap Horst Seehofer bajor miniszterelnök budapesti látogatásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal. A Financial Times az európai feltörekvő demokráciákat fenyegető belső veszélyekről közölt írást.

A konzervatív Die Welt szerint Horst Seehofer célja budapesti látogatásával az volt, hogy meggyőződjön saját fontosságáról és „hergelje” a kancellárt. A bajor miniszterelnök emlékeztetni akarta a németeket, mit gondol a kancellár menekültpolitikájáról. A cikk kiemelte, hogy Seehofernek jogában áll rámutatni a kormány gyengeségeire és hibáira, viselkedése azonban nem ízléses.

Hírdetés

A Spiegel Online hírportál szerint Horst Seehofer és Orbán Viktor ugyan azt állítja, mindketten támogatni kívánják a kancellárt, de nem túlzottan valószínű, hogy ezt a kancellári hivatalban is így látják. A cikk hozzátette, Seehofer számára két funkciója van a magyar miniszterelnök melletti kiállásnak, egyrészt az, hogy erősödjék a kancellárra kifejtett, menekültpolitikai irányváltást célzó belpolitikai nyomás, másrészt pedig az, hogy erősödjék pozíciója pártjában, a Keresztényszociális Unióban.

A Financial Times azt írta: a posztszocialista országokat nem a kommunizmus újjáéledése, hanem elsősorban a populista autoriter jobboldal fenyegeti, amely illiberális Európát akar, zárt határokkal és zárt elmékkel. A szerző szerint ennek a folyamatnak a zászlóvivője az Orbán Viktor vezette magyar kormány, amely hatalomra jutása óta aláásta a bírói függetlenséget, korlátok közé szorította a médiaszabadságot, és nyíltan deklarálta azt a szándékát, hogy az Oroszországhoz és Kínához hasonló országok autoriter gyakorlatát akarja másolni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »