Orbán: zsúrpubis világ van Brüsszelben

Orbán: zsúrpubis világ van Brüsszelben

A miniszterelnök arra a kérdésre, megvétózza-e valamelyik javaslatot, azt válaszolta: brüsszeliül azt tudja mondani, hozzá tud járulni az egyhangúság hiányához.

Van két csatánk, az egyikben jól állunk, ez arról szól, hogy az Európai Unió határait meg kell védeni – jelentette ki Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: immár a külső határvédelem elismert feladat. Pénzt ugyan nem adnak hozzá, de hagyják, hogy elvégezzük a munkát – jegyezte meg.

A másik ügyként a kvótaügyet említette. Mint mondta: a németek szét akarják osztani a túlnyomórészt gazdasági migránsokat. Az idén Olaszországba érkezetteket megvizsgálva kiderült, hogy a tíz legnagyobb küldő országból egyiket sem sújtja háború – hívta fel a figyelmet.

A menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról szólva a miniszterelnök leszögezte, ebben nem fognak engedni, mivel amit Angela Merkel német kancellár akar, azt a magyarok nem akarják.

Kiemelte, nem szimpatikus az a felfogás, hogy azok, akik tömegesen beengedték Európába “a túlnyomó többségükben gazdasági migránsokat”, szét akarják osztani őket a többiek között, hogy “jusson a bajból mindenkinek”. Azonban – mint mondta – nem pusztán szimpátiáról van szó, ugyanis az októberi népszavazáson volt 3,3 millió ember, aki azt mondta, “szó sem lehet arról, hogy bárki más dönthessen a Magyarországon élők személyéről, mint maga Magyarország”.

Az erőnk nagyobb, mint a méretünk

Az erőnk az nagyobb, mint a méretünk. Nem okosnak kell lenni, hanem állhatatosnak, tűrni kell a szúrós szemeket és a támadó nyilatkozatokat, de ezt eddig is jól bírtuk, ezek le fognak peregni – hangoztatta.

Hírdetés

Orbán Viktor elmondta, van még egy ügy, amely “most csúszik fel a napirendre”: “meg akarják tiltani a rezsicsökkentést”, olyan szabályt akar megalkotni az Európai Unió, amely “megtiltaná az országoknak, hogy államilag határozzák meg az energia árát bármilyen körben is”. “Ez alapvetően érinti a magyar embereket, a szegényeket jobban mint a jobb módúakat, tehát becsületbeli ügy, hogy ki kell tartanunk, ebben nem fogunk engedni” – fogalmazott. Szerinte lehet, hogy az erről való vita tavaszra marad.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő emellett az ukrajnai vízummentesség ügyére is kitért, azt hangoztatva, hogy “erkölcsileg tarthatatlan az a politika”, hogy bár az ukránok minden feltételt teljesítettek, mégsem adjuk meg nekik a vízummentességet.

Hozzá tud járulni az egység hiányához

Arra a kérdésre, hogy megvétózza-e valamelyik javaslatot, azt válaszolta: Brüsszelben zsúrpubis hangulatú világ, brüsszeliül azt tudja mondani, hozzá tud járulni az egyhangúság hiányához.

Arra a kérdésre, mennyire elfogadott álláspont az unión kívüli táborok létrehozása, azt felelte: ezt korábban a patás ördögtől való gondolatnak nevezték. A korábban kiátkozott álláspontok azonban lassan közössé válnak, az ezt képviselő embereket pedig partnerekként üdvözlik. A miniszterelnök elmondta, még nincs szó többségi álláspontról, de úgy érzi, hogy az események ebbe az irányba haladnak.

Hozzátette, úgy véli, lehet olyan előrelépés a tengerből kimentett migránsok visszaszállítását célzó magyar javaslatnak az ügyében, amely “a józan ész irányába mutat”.

Orbán Viktor szerint míg korábban “csak a menekültek beengedésének humanitárius körülményeiről volt hajlandó a miniszterelnökök gyülekezete beszélni”, és az uniós külső határok védelme “betiltott álláspont” volt, utóbbi mára megváltozott és elismert közös feladattá vált.

forrás: M1 Aktuális / MTI / Polgárportál

The post Orbán: zsúrpubis világ van Brüsszelben appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »