Orbán zseniális húzása!

Orbán zseniális húzása!

Orbán Viktor hétfőn hivatalos látogatásra érkezik Washingtonba, ahol Donald Trump amerikai elnökkel fog tárgyalni. A magyar és a nemzetközi sajtó elemzései szerint a rendszerváltás óta nem volt olyan jó a viszony az Egyesült Államok és Magyarország között, mint napjainkban. Palóc Andrét, a Századvég elemzőjét a találkozó jelentőségéről kérdeztük, valamint arról, hogy mi várható azon.

Tóth: Hogyhogy pont most kerül sor a találkozóra?

Palóc: A Trump-adminisztráció számára egyre fontosabb a közép-európai szövetségeseivel való jó kapcsolat fenntartása és mélyítése. Ennek egyik legfontosabb sarokpontja az egyes nemzetbiztonsági kérdések, amelyeket illetően a két kormányzat eddig is jól tudott együttműködni. Emellett Magyarország idén 20 éve tagja a NATO-nak, amely komoly jelentőséggel bír az amerikai-magyar kapcsolatok tekintetében.

Tóth: Mi a jelentősége a találkozónak?

Palóc: A magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Egyesült Államokra. A két ország együttműködési területei közül kiemelendőek a regionális biztonsági és energiaellátási kérdések, valamint a kétoldalú kapcsolatok, különös tekintettel védelmi együttműködésre. Emellett érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb exportpiaca az Európai Unión kívül. A találkozó jelzi, Magyarország egyre jelentősebb szereplő a régióban és a világpolitikában egyaránt. A magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben találkozott többek között Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, Eduardo Bolsonaróval, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökével, valamint sor került a szerb és a magyar kormány ötödik csúcstalálkozójára, most pedig az Egyesült Államok elnöke fogadja a Fehér Házban.

Tóth: Mire számíthatunk?

Hírdetés

Palóc: Várhatóan Magyarország NATO-tagságának fontossága és a transzatlanti kapcsolatok lesznek a találkozó középpontjában. Ennek részletei lehetnek a védelmi kiadások 2 százalékra emelése, az ukrán helyzet áttekintése, a katonai missziókban való további közös részvétel, egyes haditechnikai beszerzések, az energiabiztonság, valamint a kereskedelmi kapcsolatok kiemelése.

Tóth: Milyen közös vonásai vannak a magyar és az amerikai külpolitikának?

Palóc: A magyar és az amerikai külpolitika is hasonlóan lát számos, a világpolitikában is meghatározó kérdést. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter még 2018 májusában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, ahol a két miniszter kiemelte, együttműködnek az illegális migráció kérdésében, a terrorizmus elleni küzdelemben, továbbá a keresztény közösségek védelmében világszerte. Emellett fontos kiemelni, hogy az amerikai és a magyar kormányzat is kiemelt céljának tekinti az antiszemitizmus elleni határozott fellépést. E kérdésben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök több alkalommal hangsúlyozta, Orbán Viktor magyar miniszterelnök sokat tett az antiszemitizmus ellen.

Tóth Dalma – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »