Orbán washingtoni lobbistáját is "lecsapolja" Trump

Orbán washingtoni lobbistáját is "lecsapolja" Trump

Orbán Viktor drága pénzen tartott lobbistáját, Connie Mack, volt republikánus politikust is lapátra tehetik Washingtonban, miután a Trump-adminisztráció komolyan nekilátott a különféle érdekcsoportok kormányzati erővel való leépítésének.

Mack alatt nagyon komolyan berezeghet a léc: egyelőre még nem tudni, hogy egy életre eltiltják-e a lobbizástól, vagy csupán 2018-ig kell felhagynia fő kenyérkereseti lehetőségével.

Ahogy arról beszámoltunk, Trump hivatali idejének mindjárt első napján neki akar látni a lobbizó politikusok megregulázásának, így ínséges idők jöhetnek az eddig nagyon is zsíros pénzeket akasztó “szakértőkre”, írja az Index.

Az etikai reformcsomag fő elemei

  • Vezető köztisztviselők a hivatali idejük végétől számított öt éven belül nem lehetnek lobbisták a versenyszférában.
  • Örökre eltiltják őket az idegen országok számára végzett lobbitevékenységtől.
  • Az egykori kongresszusi képviselőket és azok munkatársait is öt évre eltiltanák a lobbizástól.
  • Bezárnák azt a kiskaput, hogy egykori vezető köztisztviselők magukat tanácsadóként vagy konzultánsként feltüntetve ugyanúgy lobbistaként dolgozzanak tovább.
  • A külföldi államok lobbistái ezentúl nem támogathatnának pénzzel amerikai választási kampányokat.

Miben érinti ez a magyar államot?

Hírdetés

Connie Mack amúgy sem tett tanúbizonyságot túl jó taktikai érzékről és biztos nem kedveltette meg magát az új adminisztrációval, hiszen a kampányban, a republikánus fősodorral együtt, Jeb Bush szoknyája mögül teli szájjal szidta Trumpot:

többek között szégyennek,  gyávának, képmutató bolondnak, erőszakos fráternek nevezte az elnökjelöltet, és kifogásolta szerinte rasszista, szélsőséges, másokat sértegető megnyilvánulásait.

A szituáción az sem segített túl sokat, hogy egy hirtelen pálfordulással (valószínűleg megbízói sugallatra, vagy inkább utasításra – a szerk.) mégis csak beállt Trump mögé.

A magyar kormány és a Századvég számára jelenleg 1,4 milliárdért lobbizgató Mack biztosra vehető kihullása mellett több területen is kellemetlenül érintheti a kormányt a “mocsárlecsapolás”:

Egyrészt a lobbista cégeivel (a washingtoni SLI Group és Levick Strategic Communications, valamint a floridai  Liberty International Group) 2018-ig szóló szerződéseket érdemes lenne mielőbb felmondani Orbánéknak, ha nem akarnak még többet bukni az üzleten, bár kérdéses, kell-e kötbért fizetni, ha a magyar kormány kihátrál a megállapodások mögül.

Az amerikai választási kampányokba való anyagi beavatkozás tilalma pedig a Magyar Foundation of North America-t érintheti kellemetlenül. A közpénzből több mint 600 millióval “megtámogatott”, “nonprofit szervezet” úgy avatkozhat bele aktívan képviselő-, szenátor- és kormányzóválasztások, vagy akár az elnökválasztás menetébe, hogy nem kell fölfednie a számára pénzt adományozók kilétét az amerikai hatóságok felé (nem lenne meglepő, ha a múlt évi kitiltási botrányoknak ehhez is közük lett volna – a szerk.).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »