Orbán Viktort olvasva elképedtek a franciák

Orbán Viktort olvasva elképedtek a franciák

„Ez nem az a primitív zsarnok, akit a média minden nap próbál eladni nekünk” – írja egy olvasó.

A Le Point francia hetilap jelentetett meg interjút Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Az olvasók a cikk alatti hozzászólásokban, illetve egyéb online felületeken teljesen elképedtek, hogy egy olyan Orbánt olvashattak, akivel eddig nem találkoztak a francia sajtóban.

 

Az interjúban a magyar kormányfő többek között Ukrajna uniós tagságáról is kifejtette a véleményét.

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott.

Az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedésekről szólva Orbán Viktor megjegyezte, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, ezért csak akkor vétózik az Oroszországgal szembeni szankciókról, ha azok Magyarország alapvető érdekeit sértik, mint például az energia területén:

Támogatom a racionális megbeszéléseket arról, hogyan viszonyuljunk Oroszországhoz. Ebben a témában természetesen vannak nézeteltérések a tagállamok között, egyesek szerint az EU racionálisan döntött, mások szerint Ukrajna katonai, pénzügyi és politikai összeomlását fogja eredményezni

Hírdetés

Az interjúra adott reakciók alapján sok francia egyetértett Orbán szavaival, és lenne igényük egy hasonló, nemzeti alapokon álló politikára.

Köszönjük a Le Point-nak ezt a cikket, amely megismertet bennünket egy Orbán Viktorral, aki – ó, micsoda meglepetés! – nem hasonlít ahhoz a primitív zsarnok képéhez, amelyet sokan a médiában nap mint nap megpróbálnak eladni nekünk. Az embernek az a benyomása, még ha ez egy fordítás is, hogy valaki egyszerűen, de világosan fejezi ki magát, és olyan következetességgel, amit szívesen látnék gyakrabban hazánkban.

– kezdi hozzászólását egy felhasználó.

Szerintem ez egy kiváló cikk, amely egy olyan képet ad a mai világról, amelyet Nyugaton nem hallunk. Végre egy politikus, aki először a hazájára gondol, aki felidézi politikai és kulturális tapasztalatait és saját világlátását. Ezek a jól megfogalmazott szempontok elmagyarázzák az olvasóknak, hogy a világ nem csak nyugati, és hogy másoknak nem feltétlenül van mindig igazuk

– vélekedett egy másik olvasó.

Kimondhatjuk (végre), hogy nem feltétlenül téved, amikor a migránsokról beszél, akiktől meg kell védenünk magunkat?

– jegyzi meg hitét vesztett stílusban a francia publikum egy tagja.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotón Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón a Ljubljanához közeli Brdóban 2021. október 6-án (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »