Orbán Viktorral van tele a német sajtó

Orbán Viktorral van tele a német sajtó

Egyes kommentárok szerint a bajor miniszterelnök Berlinnek üzent azzal, hogy a magyar miniszterelnököt beengedte a tartományi törvényhozás épületébe.

A Süddeutsche Zeitung arról ír, hogy a bajor törvényhozásban nem takarékoskodtak az Orbán Viktornak szánt gesztusokkal, volt ölelés és dicséret. A lap megjegyzi: a bajor ellenzék botrányosnak tartotta, hogy a demokrácia lerombolója elé vörös szőnyeget terítettek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárja szerint a bajor kormányfő belpolitikai megfontolásból vállalt szerepet Münchenben Orbán Viktor oldalán. A CSU-ban sokan félnek attól, hogy a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak nevű párt elveszi a keresztényszociális unió szavazóit. A cikk szerzője rendkívüli diplomáciai lépésnek minősíti, hogy a magyar miniszterelnök a bajor tartományi gyűlésben tarthatott beszédet 1956 évfordulóján. A konzervatív lap idézi a Bajorországban ellenzékben lévő szociáldemokraták frakcióvezetőjét, aki szerint nem lett volna szabad a bajor demokrácia szívéhez engedni olyasvalakit, aki módszeresen rombolja a demokráciát, a jogállamot és a szabadságot.

A Deutsche Welle emlékeztet, hogy a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer nyíltan bírálta Angela Merkel kancellár migrációs politikáját. A rádióadó is megjegyzi, hogy a bajor baloldal tiltakozott a magyar miniszterelnök látogatása ellen.

Seehofer Orbánnal egyértelműen Merkelnek üzent címmel írt a Die Welt a magyar és a bajor miniszterelnök müncheni találkozójáról. Az újság szerzője szerint Seehofer és Orbán viszonya valóban baráti.

A Neue Zurcher Zeitung című svájci lap is a két politikus barátságát emelte ki, megjegyezve, hogy a migránsválság miatt harmadszor találkoztak egymással az elmúlt egy évben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »