Orbán Viktor veje sötétséget hagyott maga után

Mióta beüzemelték Zalaegerszegen az új LED-lámpás közvilágítást a járókelők este nem látnak a járdákon, a kerékpárutak pedig veszélyessé váltak. Mindennek az az oka, hogy a nemrég felszerelt, új lámpák az úttestre koncentrálják a fényt.

Idén áprilisban, Orbán Viktor vejének cége, az Elios Innovatív Zrt építette ki 1 milliárd forintból az új LED-es közvilágítást Zalaegerszegen. A beruházás során mintegy 6 ezer lámpatestet cseréltettek le modern fényforrásra – olvasható az Indexen.

A munkálatok elkezdésekor a város polgármester még arról beszélt, hogy a kisebb energiafelhasználású lámpákkal évente mintegy 50 millió forintot lehet spórolni. Ráadásul a kialakítások során figyelembe vették a lakosság igényeit is. Utóbbi mint később kiderült nem egészen igaz, hiszen többen panaszkodtak arra, hogy a lámpák a járda helyett inkább az oszlopokat világítják meg.

Hírdetés

A hibák miatt Balaicz Zoltán fideszes polgármester – az LMP által megszerzett dokumentumok szerint – levélben kért segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetségétől és egyúttal reklamált az Elios Zrt.-nél is. Kiderült, hogy Orbán vejének cége a tervezés során nem végezte el a megfelelő vizsgálatokat. A hiányosságok pedig csak gyűltek, Balaicz leveleiben a következőkről számolt be:

a korábban megvilágított utcarészek teljesen sötétek teljes fény helyett csak árnyék vetül a járdákra és a gyalogátlelőkre ráadásul egyes helyeken 50 extra LED lámpát kellett felszerelni

A kiépítést végző cég – amelynek 3,5 milliárd forintos bevételéből az állami és önkormányzati megrendelések 2,9 milliárdot  termeltek – nemrég elismerte, hogy saját méréseik szerint sem érte el a város több pontján a korszerűsítés előtti értékeket a világítás.

Egyébként az Elios Zrt.-ből épp a zalaegerszegi beruházás idején szállt ki Tiborcz István.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »