Orbán Viktor válaszolt az EP elnökének: a magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli

Orbán Viktor válaszolt az EP elnökének: a magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitájára.

Orbán Viktor kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen.

Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

A magyar kormányfő levelét Varga Judit igazságügyi miniszter megosztotta a közösségi oldalán.

Hírdetés

A levél előzménye, ahogyan arról az Infostart is beszámolt, hogy nem akar szót adni a magyar kormányt képviselő Varga Juditnak az Európai Parlament elnöke a Magyarországról tervezett EP-vitában.
Varga Judit igazságügyi miniszter levelet küldött az Európai Parlament elnökének, David Sassolinak, amelyben azt kéri, hogy felszólalhasson az EP szerdai vitájában, amely a magyarországi veszélyhelyzeti kormányzásról, a szabályozás állampolgárságot és az alapvető jogokat érintő hatásáról szól majd.

A május 11-i levélben, amely az Infostarthoz is eljutott, a magyar miniszter azzal érvel, hogy a szabályozást rengeteg megalapozatlan kritika érte az utóbbi hetekben, ahelyett, hogy tényekkel alátámasztott véleményeket fogalmaznának meg róla. Ezért a magyar kormánynak a vírushelyzetben értékes mennyiségű energiát kellett arra pazarolni, hogy válaszoljanak a megalapozatlan kritikákra.

Az EP-elnök David Sassoli nevében még hétfőn válaszoló Lorenzo Mannelli azt írta, hogy megvitatták a kérést, és az a döntés született, hogy elmondhatja a magyar kormány az érveit a parlamentben, de csak akkor, ha a helyszínen az állam- vagy a kormányfő képviseli. Ez az Infostart értesülése szerint nem így van, a szerdai vitában a többi résztvevő sem a legmagasabb szinten képviselteti magát: az Európai Bizottságtól az alelnök szólal majd fel, míg a Tanács nevében a soros elnök Horvátország Európa-ügyi minisztere lesz jelen Brüsszelben.

Kedden Varga Judit a Facebook-oldalán is ismertette a levélváltást, és megerősítette, hogy az Európai Parlament szocialista elnöke, David Sassoli hivatalos levélben utasította el, hogy akár személyesen, akár online bejelentkezés keretében felszólaljon a szerdai EP-vitában. Erre az elutasításra és a meghívásra reagált most Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, hangsúlyozva, hogy a Magyarországról zajló plenáris vitában a magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »