Orbán Viktor: új szabályok jönnek a kijárási korlátozások helyett

Orbán Viktor: új szabályok jönnek a kijárási korlátozások helyett

Azért szervezték át ilyen mélyen az egészségügyi ellátást, hogy ne következhessen be a legrosszabb forgatókönyv – mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök a járvány gazdasági következményeiről is beszélt, és mint mondta, gyors kilábalásra számít.

Orbán Viktor már hetekkel ezelőtt minden hivatalos külföldi programját lemondta, így hétről hétre a Kossuth rádióban kezdi a péntekeket. Ezen a héten is terjedelmes interjút adott a közrádiónak, a fő téma természetesen a koronavírus volt, illetve a járvánnyal összefüggő kormányzati intézkedések.

„Egy cipőben járunk a hallgatókkal, mi is figyeljük a tudósokat és a szakembereket. Tudnunk kell a helyünket,

a politikusoknak figyelniük kell arra, hogy ne váljanak botcsinálta virológusokká”

– jegyezte meg felütésként a miniszterelnök, aki szerint megvannak az adatok és az elemzések.

A kijárási szabályok helyett a jövő héten „új szabályokat” fognak létrehozni, de közben felkészítették az egészségügyet a legrosszabb forgatókönyvre.

„Újraindulhat az élet Magyarországon” – közölte a kormányfő. „A jövő hét végére már új szabályokkal kell rendelkezni” – tette hozzá.

A kórházakban egyes ágyakról hazaküldött emberek sorsáról elmondta, „különböző módon gondolkodunk Magyarországon arról, hogy mi a kormány felelőssége”, de a kormány filozófiája most az, hogy egyetlen emberéletről sem szabad lemondani.

„Ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni, hanem elő akarunk bújni előbb-utóbb a fedezékből, akkor két lehetőség van”, ha ezek közül a meglepetés következik be, akkor hirtelen kell előállítani a szükséges egészségügyi kapacitásokat, ezt előzte meg a kormány – mondta Orbán Viktor. „Időt kellett nyerni, ez sikerült. Azért tettünk így, hogy ne következhessen be a legrosszabb forgatókönyv.”

Úgy látja, „nem rezeltek be” a magyarok ebben a helyzetben.

Hírdetés

Az osztrák tanulságról elmondta, ami Magyarországra is vonatkozik:

  • a súlyos tünetek az idősebbeknél jelentkeznek
  • azok is veszélyben vannak, akik krónikus betegek
  • nem azonos módon és mélységben terjed a vírus.
  • „Nem túl vagyunk a víruson, hanem felkészültünk a legrosszabbra.

    Nincs vakcina, együtt kell élni, de el kell taposni, ha lesz fegyver, fel kell nyársalni ezt a vírust. Nagy szerencse, hogy Ausztria itt van mellettünk, látjuk, hogy milyen menetrend szerint haladnak. A saját intézkedéseinknél az ő tanulságaikat már figyelembe tudjuk venni. Az én életösztöneimnél gyorsabban haladnak a lazító intézkedésekkel, de meglátjuk” – mondta.

    Felidézte, húsvét miatt egy hétvégére kipróbálták, hogy az önkormányzatoknak többlet jogosítványokat adtak, ezt a következőkben is minden hétvégére meg fogják adni, mert összességében jók a tapasztalatai a kijárási szigorításokról.

    A munka nélkül maradók sorsáról is beszélt, szerinte a 3 hónap álláskeresési járadék időtartama elegendő lesz, a gyors kilábalásban bízik.

    Csütörtökön online EU-csúcson is részt vett, erről egyértelműsítette, egyetlen plusz forintot sem kapott a járványvédekezésre Magyarország, csak a már lehívott pénzeket lehet átcsoportosítani, „az a pénz már a miénk”. A valóság szerinte az, hogy a csúcson a legfontosabb dolgokról nem állapodtak meg, amiről igen, hogy a hétéves költségvetés pénzének egy részét az első két évben (2021, 2022) lehet felhasználni, „rugalmasítják” a költségvetési tervezést, illetve arról is megállapodás született, hogy

    mindenki több pénzt fog befizetni, Magyarország is.

    Arról „véres viták folynak még”, hogy az EU-n belüli segélyezésnek mi legyen a struktúrája.

    Megítélése szerint Brüsszelben komoly hatalmi harcok folynak akörül, hogy „ki mennyit keressen rajtunk”.

    Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »