Orbán Viktor: Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni

Orbán Viktor: Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni

A magyar történelem sem hibátlan, de Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni – húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
A kormányfő a műsorban elmondta, a nap folyamán Budapestre látogat Igor Matovic szlovák miniszterelnök a két ország közötti együttműködés megerősítése céljából. Matovicot a Szlovákiában élő magyarok jó támogatójának, rendes embernek nevezte, akinek „van szíve”. Arra a kérdésre, hogy köszönetet mond-e majd a szlovák kormányfőnek a Trianon 100. évfordulóján tett bocsánatkéréséért, Orbán Viktor azt válaszolta: „a bocsánatkérés a politikában egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem”, inkább korrekt viszonyra kell törekedni.

Hírdetés

A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem arra törekszik, hogy a múltra vonatkozóan tegyenek egymásnak „sebnyalogatós” kijelentéseket; „nem a múltat kell megváltoztatni, azt nem tudjuk, ezért a múltra vonatkozó megjegyezések szép gesztusok, de nem jön belőlük semmi”. „A jövő az érdekes: a 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni, egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban” – jelentette ki, hangsúlyozva: egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzel el. Ezért a szlovák kormányfő jövőre nézve tett megjegyzéseit tartja értékesnek, amelyek a közös magyar-szlovák sikerekről, összefogásról szólnak.

„Az a mi magyar ügyünk, hogy enyhít-e vagy nem a 100 évvel ezelőtti igazságtalanságon néhány mondat. Az enyémen speciel nem enyhít, nem mondom, hogy nem veszem észre az ilyen mondatokat, de ez nem érdekel. Az érdekel, hogy a szlovák és a magyar nép milyen pontokon működik együtt” – jelentette ki a műsorban Orbán Viktor. „Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz” – zárta szavait a kormányfő.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »