Orbán Viktor Temesváron hirdette meg az új Közép-Európát

Orbán Viktor Temesváron hirdette meg az új Közép-Európát

MagyarorszĂĄg kĂŠszen ĂĄll, hogy a szomszĂŠdjaival, kĂśztĂźk RomĂĄniĂĄval, felĂŠpĂ­tsen egy Ăşj KĂśzĂŠp-EurĂłpĂĄt – jelentette ki OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśk szombat este a temesvĂĄri forradalom kitĂśrĂŠsĂŠnek 30. ĂŠvfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl rendezett gĂĄlaesten, a temesvĂĄri regionĂĄlis kereskedelmi kamara rendezvĂŠnycsarnokĂĄban.

A kormányfő beszédében azt tűzte célul, hogy Közép-Európa a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége legyen, ahol a városokat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkások, sőt ahol az okoz majd fejtörést, mit kezdjenek a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal.

„Ha egyĂźttmĹąkĂśdĂźnk, ez lehetsĂŠgessĂŠ vĂĄlik, ĂŠs ez lesz az Ăşj eurĂłpai realitĂĄs” – jelentette ki.

KĂśzĂślte tovĂĄbbĂĄ: MagyarorszĂĄg ki akar tĂśrni abbĂłl a helyzetből, hogy EurĂłpa mĂĄsodik vonalĂĄba tartozik. Azok kĂśzĂŠ az eurĂłpai orszĂĄgok kĂśzĂŠ akar tartozni, ahol a legjobb ĂŠlni, alkotni, a legkorszerĹąbb technolĂłgiĂĄval akar termelni, a legjobb ĂŠs legtisztĂĄbb termĂŠszeti kĂśrnyezetet akarja, ĂŠs a vilĂĄg egyik legbiztonsĂĄgosabb orszĂĄga akar maradni – sorolta OrbĂĄn Viktor, hozzĂĄtĂŠve: azt is szeretnĂŠk, hogy a magyar emberek munkĂĄja legalĂĄbb olyan ĂŠrtĂŠkes legyen, mint azokĂŠ, akiket nem rabolt ki ĂŠs nem rabolt le a kommunizmus.

Úgy fogalmazott, hogy ezt a célkitűzést a szomszédos államokkal együtt könnyebb elérni, mint egyedül.

Azt mondta, nagyszerű esélyt lát arra, hogy a jövőben románoknak és magyaroknak közös céljai lehessenek.

A 30 ĂŠvvel ezelőtti temesvĂĄri esemĂŠnyekről OrbĂĄn Viktor kifejtette: a temesvĂĄriak ĂŠs RomĂĄnia polgĂĄrai megĂźzentĂŠk a vilĂĄgnak, hogy a kĂśzĂŠp-eurĂłpaiak, ha kell, ĂŠletĂźk ĂĄrĂĄn is, de vissza fogjĂĄk venni a szabadsĂĄgukat. 1989-ben kiderĂźlt, mĂŠg az is lehetsĂŠges, hogy a szabadsĂĄgĂŠrt romĂĄnok ĂŠs magyarok kĂŠpesek Ăśsszefogni – tette hozzĂĄ, kiemelve, hogy 1956-ban a lengyelek ĂŠs a romĂĄniai magyarok utĂĄn a romĂĄnok ĂĄlltak ki legnagyobb arĂĄnyban a magyar forradalmĂĄrok mellett.

Hírdetés

A miniszterelnĂśk arrĂłl is beszĂŠlt, hogy a vilĂĄgpolitika 40 ĂŠvig azt hitte, meg lehet szelĂ­dĂ­teni, meg lehet javĂ­tani a kommunizmust, de RomĂĄnia lakĂłi megmutattĂĄk: a kommunizmus kijavĂ­tĂĄsa mĂŠg kompromisszumokkal sem lehetsĂŠges.

KĂśzĂŠp-EurĂłpa nĂŠpei mindig is tudtĂĄk – folytatta -, hogy a szabadsĂĄgot sosem fogjĂĄk megkapni ajĂĄndĂŠkkĂŠnt a nagyhatalmaktĂłl. „Ha a nyugatiakra vĂĄrtunk volna, mĂŠg mindig szovjet csapatok megszĂĄllĂĄsa alatt ĂŠlnĂŠnk, a VarsĂłi SzerződĂŠs tagjai lennĂŠnk, ĂŠs kommunista pĂĄrtkongresszuson dĂśntenĂŠnek a jĂśvőnkről. De mi szabad ĂŠletet akartunk (…), ĂŠs a hőseink vĂŠrĂźket is adtĂĄk ĂŠrte” – mondta.

TőkĂŠs LĂĄszlĂłt mĂŠltatva OrbĂĄn Viktor Ăşgy fogalmazott: „azĂŠrt is vagyunk itt, hogy TőkĂŠs LĂĄszlĂł pĂźspĂśk urunk előtt tisztelegjĂźnk”, ĂŠs „mert Ăşgy ĂŠrezzĂźk, tartozunk magunknak az igazsĂĄg kimondĂĄsĂĄval ĂŠs megbecsĂźlĂŠsĂŠvel, ĂŠs tartozunk mindenek előtt olyan szereplőknek, mint TőkĂŠs LĂĄszlĂł volt”.

Ha egy fiatal református lelkész nem veszi magának a bátorságot, és nem fordul szembe a hatalommal, akkor arra a szikrára, amely levegőbe repítette az egész rendszert, még sokáig kellett volna várni.

„DicsősĂŠg TőkĂŠs LĂĄszlĂłnak” – zĂĄrta szavait a kormĂĄnyfő.

Az ErdĂŠlyi Magyar Nemzeti TanĂĄcs ĂĄltal a romĂĄniai forradalom kitĂśrĂŠsĂŠnek 30. ĂŠvfordulĂłjĂĄra szervezett emlĂŠkhĂŠt egyik kiemelt programpontja volt a temesvĂĄri gĂĄlaest.

Harminc éve, 1989. decemberben Temesváron a helyi lakosok élőlánccal próbálták megakadályozni Tőkés László református lelkész kilakoltatását. Az élőláncból tüntetés lett, a katonaság a tömegbe lőtt. A megmozdulások átterjedtek egész Romániára, s forradalommá terebélyesedve elsöpörték a kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu uralmát. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »