Orbán Viktor: napokon belül lesznek újabb korlátozások

Orbán Viktor: napokon belül lesznek újabb korlátozások

A miniszterelnök a Kossuth rádióban a készülő uniós költségvetésről, az Európai Unióban a gazdaság újraindításához felvenni tervezett hitelről és a pedofília miatt elítélt Kaleta Gábor ügyéről is beszélt.

Lesznek újabb korlátozások, csak még nem tudni, mifélék – kezdte a kormányfő az interjút a Kossuth rádió reggeli műsorában. A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

Mint mondta, a csatát megnyertük, a járvány első hullámát letörték, már a munkahelyteremtésre koncentrálnak, de

figyelni kell az intő jelekre.

A számok szomorúak a környező országokban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában is megugrott a fertőzöttek száma. A legnagyobb veszély most a behurcolás, ezt kell megakadályozni – hansúlyozta Orbán Viktor.

Mint mondta, péntek délig kapott határidőt az operatív törzs arra, hogy meghatározza, milyen korlátozásokra van szükség, ezek a döntések pénteken vagy szombaton megszületnek.

Több Balaton, kevesebb Adria, ez legyen most a jelszó

– jelentette ki Orbán Viktor.

Uniós csúcs előtt

A készülő uniós költségvetésről szólva a miniszterelnök elmondta, felfoghatatlan összegről, 250 milliárd euróról beszélünk, rengeteg pénzt kell betenni a gazdaságba, hogy az újrainduljon, ez a pénz azonban nincs, ezért úgy döntöttek a nagyok, hogy vegyünk fel hitelt.

Hírdetés

A magyar ember fejében az adósság a legrémisztőbb dolgok közé tartozik, emlékezzünk rá, hogy az ország eladósítása a nyolcvanas években közel sodorta az országot ahhoz, hogy adósrabszolgaságba kerüljön, aztán jöttek a devizaadósságok.

Mi látnánk más megoldást, meg tudnánk vétózni, de 26 országgal találnánk magunkkal szemben

– fejtette ki.

Ha együtt hoztuk létre ezt az adósságot, akkor ne korlátozzuk egymást abban, hogy ezt a pénzt hogyan használjuk fel. Másként kell újraindítani a gazdaságot Franciaországban és itthon. Ne keverjük bele ebbe a politikát – hangsúlyozta a kormányfő. Nem szabad megengedni, hogy politikai szempontokat kapcsoljanak a gazdasághoz, a pénz elköltéséhez, mert annak a gyermekeink látják a kárát.

Óva intett attól is, hogy a jogállami vitákat összekapcsolják a gazdaságiakkal az Európai Unióban.

A szerb elnökkel és a szlovén kormányfővel folytatott konferenciáról – Európa cenzúrázatlanul – a miniszterelnök elmondta, lecsökkent az Európai Unió válságkezelési képessége. Hátrálásban, visszaszorulóban van a közösség, ezért kell beszélni a problémákról, ráadásul minden ilyen egyeztetés kiváló lehetőség a barátok gyűjtésére. Ezért van a V4-ek tőlünk északabbra, és délre, Szlovéniával és Szerbiával is szépen épül ez a baráti viszony. Keressük azokat az országokat, amelyekkel közösen szervezhetjük meg a térség fejlődését, minden ilyen eszmecsere segít ebben.

Késleltetett hatásra is készülnek

A magyarok nagyon sokat tettek az elmúlt 10 évben azért, hogy legyen munkájuk, aztán jött a vírus és 130 ezren kikerültek a foglalkoztatottak köréből. Most megfordulni látszik ez a trend. Az állam minden eszközt bevetett, hogy megvédje a munkahelyeket, és úgy tűnik jó időben avatkozott be, jó eszközökkel – fogalmazott Orbán Viktor.

Már most dolgozik azon a gazdasági operatív törzs, hogy felkészüljön a mostani válság késleltetett hatására, amely a kormányfő szerint majd januárban mutatkozik meg. Most, amikor itt ez a válság, a korábban meghozott döntésekből sokat lehet meríteni, ezért jó hír az, hogy olyan kormánytagokkal dolgozik együtt, akik a saját személyes karrierjük, életpályájuk során láttak már hasonló helyzeteket.

Kaleta Gábor ügyéről a miniszterelnök azt mondta,

ennek az ügynek nincs vége, ebbe ő nem akar beletörődni.

Az ítélet enyhe ítélet, azt bizonyítja, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt. Ha az ember ilyen esetről hall, azonnal a saját gyerekére gondol. Itt semmilyen büntetés nem tűnne súlyosnak. Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb feladatának éppen ezért a gyermekek védelmében hozott törvények szigorítását tartja a miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »