Orbán Viktor nagy bejelentést tett

Új Renoir-festményt szerzett meg Magyarország, hamarosan a nagyközönség is láthatja – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök szavaiból, aki az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) elkészült épületének átadásán beszélt.

Egy magángyűjteményből kerül a Szépművészeti Múzeumba Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című festménye – jelentette be Orbán Viktor kedd délelőtt. A néhány hónappal ezelőtti Van Dyck-festmény (Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja) után érkező újabb neves műalkotást 3,5 milliárd forintért (12,3 millió dollárért) vásárolták meg.

A Szépművészeti egy kamarakiállításon mutatja be május 24-től.

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt, amelyet 1907-ben a Nemzeti Szalonban egyszer láthatott kiállításon a magyar közönség,

a Szépművészeti Múzeum elmúlt 100 évének legjelentősebb egyedi értékű műkincsbeszerzése.

A legünnepeltebb francia impresszionisták közé tartozó Auguste Renoirt az életöröm festőjeként tartják számon. Derűs zsánerképein, tetszetős portréin át az emberi alakot avatta művészete középpontjává. Az akt műfaja úgyszintén végigkísérte életművét.

A Fekvő női akt című kép tisztelgés a műfaj nagymesterei, mindenekelőtt Tiziano és Inges előtt, ugyanakkor Renoir saját érzéki megközelítését is kiválóan illusztrálja. Visszafogott ecsetkezelés, harmonikus színhasználat jellemzi a képet, mely a mester századfordulós, klasszicizáló időszakából való.

Hírdetés

Renoir egyik kedvenc modellje, Gabrielle Renard jelenik meg a festményen, ő a művész számos kései remekművét ihlette.

Három verziója ismert a kompozíciónak, ezek közül az első változat került magyar tulajdonba.

Az év elejétől lesz látogatható

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Liget közelében lévő Szabolcs utcai épülete 2019 nyaráig készül el teljesen egy 20 milliárd forintos beruházás során. Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz raktárakkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, látogatóközponttal, és egy újonnan kialakított közparkkal.

Orbán Viktor beszédében kiemelte: a 37 ezer négyzetméteres létesítményhez fogható a kontinensen csak Londonban és Szentpéterváron található, míg a párizsi Louvre most épít hasonlót.

A műtárgyak beköltöztetése néhány hónap múlva kezdődhet, mert bár az épület elkészült, még belsőépítészeti munkákat végeznek, valamint hátra van a helyiségek temperálása és a megfelelő páratartalom kialakítása.

A létesítménybe a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Népművészeti Múzeum korszerűtlenebb raktáraiból kerülnek át a műalkotások.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »