Orbán Viktor nagy beismerést tett a jövőről

Orbán Viktor nagy beismerést tett a jövőről

A Trócsányi Lászlóval kapcsolatos döntésről, a máltai megegyezésről, a migrációs helyzet politikai vonatkozásairól és Karácsony Gergelyről is beszélt a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László kinevezésével összefüggésben az Európai Parlament jogi szakbizottsága, ezért nem „engedte át” a csütörtöki meghallgatáson, és jövő kedden nem is hallgathatja meg őt a külügyi bizottság. „A bűne az, hogy segített abban, hogy okmányok nélkül, szabálytalanul senki ne tehesse be a lábát Magyarországra” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. A hatóságok fellépéséhez kellenek fundamentumok, jogszabályok, ezeket az ő segítségével alkottuk meg, ezért támadja a baloldal a magyar jelöltet. De „nem szemből támadnak, hanem egy sunyi oldalvágással”, az ügyvédi irodájára hivatkozva – mondta, hozzátéve: pártalapon, 11-9 arányban szavaztak ellene.

A miniszterelnök a történtek miatt beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével.

„Van egy kialakult helyzet és ezt meg fogom oldani”

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy megvárják, míg írásba foglalják a döntést, utána ismét egyeztetnek.

„A baloldal álnok, könyörtelen és kitartó. Nincs elveszett labda – ez a fajta középpályás a baloldal. Egy nagy csata, amikor a baloldallal kell szembefordulni, de mi sem most jöttünk le a falvédőről” – illusztrálta a helyzetet Orbán Viktor.

„Van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás is”.

Migráció és kvótaügy

A máltai megállapodással kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy a magállamok a perifériára is rá fogják erőltetni az elosztási kvótákról szóló megállapodásukat. „Két-három országban történt baloldali előrelépés, ennek nyomán úgy érzik, rákényszeríthetik a többiekre az elképzeléseiket” – jelentette ki.

Hírdetés

A migráció alakulásának folyamatáról elmondta: ezek az emberek „hiába muszlimok, Szaúd-Arábiába, Katarba nem engedik be őket. Az USA védi magát, most csökkentette a menekültstátusok számát, Ausztrália pedig elviszi a migránsokat távoli szigetekre. Hova lehet menni? Európába jönnek, mert Európa nem tudja megvédeni magát”. A nyugat-európai országok pedig politikai okoból folytatnak befogadó politikát – tette hozzá a miniszterelnök.

„A miniszterelnökök közti erőviszonyokra építem a politikámat”

– jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte bár az Európai Parlamentben baloldali többség van, az új bizottságot a mostani – többségében nem bevándorláspárti – miniszterelnökök által delegált emberekből állítják össze. Azért akarnak kilőni bizonyos jelölteket, például Trócsányi Lászlót, és elérni, hogy kimaradjanak a bizottságból, hogy az hasonlítson a bevándorláspárti EP-re – vélekedett a Kossuth Rádióban adott interjúban.

„Ezt így szokták csinálni” – mondta Orbán Viktor arra, hogy a máltai megállapodást a belügyminiszterek tanácsába akarják elvinni. Az ügyről egyeztetett a magyar belügyminiszterrel, és

Pintér Sándor el fogja mondani az unióban, hogy „azok az országok, akik Máltán a leghangosabban újabb kvótákat követelnek, még az eddigi vállalásaikat sem teljesítették”.

Fidesz-kongresszus

Különleges felelősséget jelent a Fidesz elnökének lenni, Orbán Viktor szerint talán ez a legszebb munka, de egyben nehéz is. „Kormányzó pártnak is nehéz lenni, nehéz időkben élünk, ott a bevándorlási csata, a csődbe ment Magyarországot talpra kellett állítani, ki kell állni Európában az általunk elképzelt jövő mellett, durva a belpolitikai csatározás. Nem csoda, hogy a többiek bele is roggyantak – fejtette ki a miniszterelnök. „Én 30 éve vagyok parlamenti képviselő, mindenkire emlkékszem. Nehéz ez a munka, sokan – pártok és emberek – egyszerűen összeroskadtak”.

„Még nem tudom, hogyan ragadjam meg a jövő grabancát, hogy odarángassam a pódiumra, de vasárnapig nyilván ez is meglesz”

– mondta végül Orbán Viktor. Hozzátette: egyre nagyobbak és erősebbek vagyunk, optimista és jókedvű kongresszusra készülök.

Az önkormányzati választásban Budapest különösen fontos – szögezte le a miniszterelnök. „Volt kihívóm Karácsony úr, ő volt már miniszterelnök-jelölt is. Látom ezt a hangfelvételt, csetlik-botlik, majdnem megsajnáltam, olyan helyzetekbe keveri magát” – mondott véleményt Orbán Viktor.

Végezetül közölte: „Magyarország sokkal jobb állapotban van, mint korábban. Az összerendeződés, a magabiztosság, a képesek leszünk megoldani a problémáinkat, fel lehet emelni a fejünket, társakat lehet keresni a gondok megoldásához. Ez a hangulat sokkal erőteljesebb, mint a Fidesz kormányzásának megkezdése előtt volt”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »