„Orbán Viktor mellébeszélt, csúsztatott és hazudott”

A Jobbik bírálja a kormányt, hogy még mindig nem nyújtotta be az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó Alaptörvény-módosító javaslatát. Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője szerint ez a késlekedés is azt mutatja, hogy a Fidesz titkolja valódi célját, szándékát, és ez ellentmond annak, hogy az emberek biztonságág tartják a legfontosabbnak.

Mirkóczki Ádám a keddi budapesti sajtótájékoztatóján a parlamenti vitanapot pótcselekvésként értékelte, és emlékeztetett rá, hogy a kormánynak már konkrét tervezete van, ugyanakkor a Jobbik eddig hiába készített hozzá módosító javaslatokat.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén a terrorveszélyről szólva Franciaország és Szlovákia példájával érvelt, ahol szerinte az alkotmányt úgy módosították, hogy akár a hadsereget is felhasználhassák a terrorellenes akciókban. Azt kérte a pártoktól, hogy támogassák majd, ha a kormány is ezt akarja elfogadtatni az Országgyűlésben.

A Jobbik szóvivője szerint azonban nem igaz, hogy a tervezet csak a honvédség bevetését tenné lehetővé, mint ahogy az sem, hogy Franciaországban vagy Szlovákiában ilyen módosítást fogadtak volna el.

„Orbán Viktor mellébeszélt, csúsztatott és hazudott”

– jelentett ki Mirkóczki Ádám. Hozzátette:

„nevezzék meg, hogy az ő példájuk valójában Észak-Korea vagy Zimbabwe”.

Mirkóczki Ádám elismerte: Szlovákia valóban módosította a terrorveszély miatt az alkotmányát még tavaly december közepén, de jelezte, abban nem szerepelnek kormányzati többletjogosítványok, „bemondásra szükségállapot”, hanem a titkosszolgálatok, a rendőrség és a hadsereg hatás- és jogköreit szélesítették ki.

Az emberek nem csupán a terroristáktól, hanem Orbántól is félnek

A Jobbik többször megfogalmazott álláspontja szerint a Fidesz elképesztő túlhatalmat adna a kormánynak, amely egyfajta pártállam kialakulásához vezetne. A párt korábbi sajtótájékoztatóin többször is elhangzott, hogy az Alaptörvény módosítása olyan lehetőségeket biztosítana a kormánynak, amelyeknek a terrorizmushoz semmi közük (tömegkommunikáció, internet korlátozása és leállítása, televíziók- rádiók szerkesztőségeinek átadása, korlátozása, korlátlan és célhoz kötöttség nélküli titkosszolgálati műveletek bárkivel szemben, kereskedelem szabályozása, felfüggesztése – jegyrendszer, kitelepítés, stb.).

A Jobbik azt is jelezte, hogy hajlandó támogatni egy új- a terrorizmus visszaszorítása érdekében alkotott különleges jogrendet, de nem bármi áron.

„A Jobbik támogatja azt, hogy készüljünk fel egy esetleges terrorveszélyre, ha indokolt, a rendeleti kormányzásra is, de azt már nem, hogy az emberek félelmeire játszva a Fidesz ismét a saját hatalmát szélesítse tovább. (…) A Jobbik konstruktív volt eddig is, most is az, de a kormányban is legyen némi konstruktivitás és belátás. Az emberek nem csupán a terroristáktól félnek, de Orbán Viktor hatalmi tébolyától is! A terrorizmus elleni küzdelem ügyében emberéletekről van szó, és nincs helye a ‘habonyizmusnak’, a csúsztató hazudozásnak”

Hírdetés

írta január 22-i Facebook-bejegyzésében Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

„A Fidesz az emberek biztonságával játszik”

A Jobbik a tervezethez módosító indítványokat dolgozott ki, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium (mint előterjesztő) részére is elküldtek, de sem hivatalosan, sem informálisan nem reagáltak. A Fidesz pedig úgy zárta le az egyeztetéseket, hogy el sem kezdték a tárgyalásokat.

„A Fidesz egy végtelenül aljas, arrogáns és felelőtlen politikát folytat az Alaptörvény terrorveszéllyel összefüggő módosításairól”

jelentette ki február 3-i sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám. A Jobbik szóvivője arra is rámutatott, hogy a Fidesznek esze ágában nem volt sem tárgyalni, sem egyeztetni, sem semmiféle szakmai konszenzuson alapuló kompromisszumos javaslatot elfogadni. „Aljas módon” a terrorizmussal riogatva, az emberek félelmére és naivitására játszik, így „degradálja” pártpolitikai szintre az ország és az emberek biztonságát.

„A Fidesz az emberek biztonságával játszik, hiszen így teljesen egyértelmű, esély sincs arra, hogy az Országgyűlésben ez a javaslat ebben a formában kétharmadot szerezzen”

– mondta Mirkóczki. A szóvivő szerint így minden ellenzéki erőt, köztük a Jobbikot is bevándorláspárti, terroristabarátként tüntetné fel a kormány. Hozzátette: a Fidesz egészen biztos, hogy nem biztosított volna ilyen pártállami lehetőségeket 2006-ban a Gyurcsány-kormánynak.

Nem engednék a kormányt túlhatalomhoz

A Jobbik módosító javaslatai kigyomlálnák a tervezetből azt a kormányzati szándékot, amely a terrorfenyegetettség leple alatt állampárti működést eredményezne. A kormányzati tervezetből a párt a következő lehetőségeket törölné:

  • fogyasztási cikkek, energiahordozók, kereskedelmi termékek korlátozását
  • közbeszerzési eljárások felfüggesztését
  • internet, levél, csomag, postaforgalom fokozott ellenőrzését
  • ország meghatározott területén tartózkodás tilalmát
  • közterületi rendezvények tiltását
  • rádiók, televíziók, tömegkommunikációs intézmények használatának átengedését, működésük korlátozását, szüneteltetését
  • postai, elektronikus hírközlési szolgáltatások felfüggesztését, korlátozását vagy azok átvételét
  • lakosság kitelepítését
  • költségvetésből fakadó kötelezettségek, teljesítések egyoldalú felfüggesztését
  • vasúti- közúti- vizi- és légi járműforgalom korlátozását, megtiltását

A Jobbik annyi engedményt tett, hogy a kormány a párt módosításaival 3 napra kihirdethetné, de utána az országgyűlés 4/5-ös döntése kellene a rendkívüli jogrend meghosszabbításához, fenntartásához. Érvelésükben a jobbikosok arra is felhívták a figyelmet, hogy jelenleg is rendelkezik a kormány a titkosszolgálatok (Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal, Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, TEK) eszközrendszere és jogosítványa által minden olyan szükséges lehetőséggel egy olyan helyzetre, ami terrorcselekedetek megelőzésére, megakadályozására vagy az elkövetők felkutatására szolgál. A Jobbik ugyanakkor támogatja a kormány azon elképzelését, hogy új biztonsági elemként hozzáadva, a Honvédség egy ilyen helyzetben azonnal bevethető legyen.

Hazugsággal érvelt Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban korábban azzal érvelt a kabinet javaslata mellett, hogy a magyar kormány nem kér sem többet, sem kevesebbet a terroristák ellen, mint amely például a francia, a brit vagy a német kormánynak megvan. Európában azonban nincs még csak hasonló felhatalmazása sem egyetlen kormánynak sem és mindenhol parlamenti felhatalmazással lépnek életbe a különleges jogrendek, úgy, hogy plusz jogosítványokat nem az adott kormány, hanem a hatóságok kapnak.

Két szélsőség között

Bár az ellenzéki pártok nem támogatják a kormányzati szándék szerint az Alaptörvény módosítását, csak a Jobbik nyújtott be módosítókat és törekedett kompromisszumos megoldásra. Az LMP és a többi baloldali kispárt zsigerből elutasította a javaslatot, az MSZP pedig egy teljesen újat készített.

A Jobbik módosítói és az MSZP új javaslata között három fontos különbség is van: a szocialisták 8 napig adnának szabad kezet a kormánynak, a Jobbik 3 napig. Az MSZP 8 napig sem tenné lehetővé a Honvédség bevetését, a Jobbik azonnal, tehát a 3 nap alatt is biztosítaná ezt a lehetőséget. Az MSZP a 8 nap leteltével az országgyűlés 2/3-os döntéséhez kötné a jogrend fenntartását, a Jobbik 3 nap után 4/5-ödhöz. Ez azért fontos különbség, mert a 2/3-hoz elég ha „véletlenül” pl. két független képviselő rosszul szavaz, „félrenyom”, a 4/5-ödhöz viszont a frakciókkal rendelkező pártok támogatása is szükséges, így nem tudna trükközni és visszaélni a helyzettel a Fidesz.

A Jobbik szerint ők az egyetlen felelősen politizáló párt a két szélsőség között, mivel a baloldal bagatellizálja a veszélyeket és mindent elutasít, amit a kormány kezdeményez, a kormány pedig pártállami diktatúra kiépítésére próbálja használni a rendkívüli jogrendet, miközben az emberek félelmére építve manipulálja a közvéleményt, pártpolitikai célokat szem előtt tartva.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »