Orbán Viktor megosztja az Európai Néppártot

Bár a Fidesz kizárása eddig nem vetődött fel a jobboldali uniós pártokat tömörítő Európai Néppártban, Orbán Viktor személye továbbra is megosztja a pártcsaládot. Legutóbb Donald Tusk bírálta az illiberális demokrácia támogatóit mint belső ellenségeket.

Nyilvánvalóan a Fideszre és a magyar kormányfőre utalt az Európai Tanács elnöke, amikor egy hétfői néppárti tanácskozáson az európai egység bomlasztóiról beszélt. – A legkiválóbb gazdasági koncepciók is haszontalanok, ha a politikusok megfeledkeznek a kötelességeikről. Vagy, ami még rosszabb, amikor olyan politikusok és ideológusok törnek előre, akik megkérdőjelezik a liberális demokrácia alapjait. Ahogy ez Európa szomszédságában éppen történik. Sőt, hadd menjek tovább, mert ők máris köztünk vannak, a hagyományos elitek gyengeségén megszívva magukat. Megtaláljátok őket a saját csapatotokban is. Őket nem érdekli a válság, inkább arra használják, hogy érveljenek a demokrácia alternatív, illiberális változata mellett. Jól érzik magukat, ha minket, európaiakat megvető külső hatalmakkal tárgyalhatnak. Egyáltalán nem törődnek azzal, hogy Európa globális gazdasági vezető lesz-e, mert sokkal jobban idegesíti őket, hogy Európa politikai egységként létezik – idézte a 444 portál Donald Tuskot.

Provokatív, rossz gyerek

Orbán Viktort nem először bírálják az Európai Néppárton (EPP) belül. Zgut Edit, a Political Capital elemzője lapunknak elmondta, a Fidesz-delegáció nagy súlyt képvisel az EPP-ben, ezért az Európai Parlament (EP) legnagyobb parlamenti frakciócsoportjának vezetői ritkán bírálták nyíltan Orbánt, pedig a magyar miniszterelnök személye a néppárton belül is megosztó.

– Látványos példája volt ennek a tavalyi EP-határozat esete, amikor a néppárt megértő hangvétellel kritizálta és egyben mentegette Orbán javaslatát a halálbüntetés vitájának napirendre vételéről, vagy annak a liberális indítványnak az elkaszálása, amely a 7. cikk szerinti eljárást megindítását kezdeményezte volna Magyarországgal szemben – emlékeztetett Zgut Edit. Az elemző szerint noha a bevándorlásról szóló konzultációt félrevezetőnek s elfogultnak minősítették, a néppárton belül sokan szimpatizálnak a magyar miniszterelnök nézeteivel, még ha ezt nem is vállalják nyíltan.

Joseph Daul EPP-elnök mindig támogatásáról biztosította Orbánt, akit amolyan provokatív, rossz gyereknek titulált. – Többek közt ezek miatt sem vetődött fel eddig a Fidesz néppártból történő kizárása annak ellenére sem, hogy a magyar kormány euroszkeptikus politikája sokkal jobban illeszkedne a brit torykat és a lengyel Jog és Igazságosságot soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához – mondta a Political Capital elemzője.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »