Orbán Viktor: május-július között jön a szabadulás – frissülő cikk

Orbán Viktor: május-július között jön a szabadulás – frissülő cikk

Szokásos péntek reggeli interjúját adja a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Kormányzati pénzből számos, a koronavírus elleni szer fejlesztését és gyártását támogatják, amivel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a magyar orvosok nagy koponyák, ebben jól állunk, ennek látjuk a lenyomatát. Mikor legutóbb Brüsszelben járt, megkérdezte a bizottság elnökét, mikor lesz végre vakcina, mert az EU – a magyarok részvételével – eurómilliárdokat tol bele a fejlesztésekbe, hat gyógyszergyárral már van szerződés, a hetedik „most zajlik”. Ursula von der Leyen azt mondta, nem lehet ezt még megtudni, de a dolgok úgy állnak, hogy a következő év felénél előbb nem lesz. A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy most már kifelé megyünk, nem befelé a járványba, várhatóan jövő év május-június-júliusig kell kibírni.

A magyar válságkezelési logika

Ha egy olyan hideg, hűvös pénzügyi szakember, akinek a véleményét komolyan kell venni, vagyis Varga Mihály azt mondja, vannak biztató jelek a gazdaságban, akkor azt kettővel kell szorozni, nem pedig elosztani – mondta Orbán Viktor. Már az első hullám végén arra készültek, hogy jön a második hullám, a nyarat az ország felkészítésére szánták: politikailag felkészíteni az embereket a nemzeti konzultációval, beindítsuk a védőfelszerelések saját gyártását, beszálljunk az uniós vakcinafejlesztési folyamatokba.

A legtöbb országban nagyon sok pénzt szétosztottak, ezzel növelték a fogyasztást és juttattak pénzt a vállalkozásoknak. Ez egy jó gondolat, pár hónap múlva kiderül, milyen hatékonysággal segítette ez a gazdaság újraindulását.

„Mi más útvonalon indultunk, munkahelyet akartunk teremteni, a mi gazdasági védekezésünk középpontjában a beruházások állnak – a vállalatok és a lakosság beruházásai. Az 5 százalékos áfa így kapcsolódik a kormányzati intézkedések sorába: ez meglöki a családok beruházásait, és újabbak várhatók, Novák Katalin dolgozik ezen. Ez lehet a gazdasági válságkezelés második lökete” – fejtette ki Orbán Viktor.

A kivárás a legnagyobb veszély, nem a fogyasztás visszaesése, bár az is súlyos

Hírdetés

– hangsúlyozta a kormányfő.

Az egészségügy terhelése

Nekem a javulás, előrelépés lehetőségét kell látnom mindenben, akkor is, ha közben vannak bajok. Azt látom, tavasszal sikerült győzni, és akkor a második hullámban is tudunk – mondta. Ehhez az kell, hogy az egészségügy bírja a terhelést, miközben zajlik az élet Magyarországon. „Azért dolgoztatom a minisztereimet, hogy minél később érjünk el arra a pontra, hogy fontos műtéteket kelljen elhalasztani. Most három hetet látunk előre, ez idő alatt a szakemberek szerint nem várható ennek bekövetkezte.”

Orvosbéremelés

2018-ra súlyos formát öltött az ápolók hiánya, ez nagyobb gond volt, mint az orvosok elvándorlása. Ekkor döntöttük az ápolók béremeléséről. Utána kezdtünk a kórházfelújításba, vidéken nagy eredményeket értünk el, Budapesten is elindult a folyamat, de itt új kórházak is létrejönnek. A végén elérkeztünk a legnehezebb részhez: mi legyen az orvosok bérével. Időközben pedig alkalmazkodtak az emberek a zűrzavarhoz (hálapénz, magán- és állami ellátás keveredése stb.). Ezért örülök, hogy a Magyar Orvosi Kamara nagy levegőt vett és benyújtott két javaslatot (béremelés, hálapénz), hogy ezt fogadjuk el. Megtettük – sorolta Orbán Viktor. Ha megszületnek a részletszabályok is,

lesz egy rend, nem lesz tökéletes, de rend lesz és erkölcsileg lehet boldogulni abban a helyzetben, amelyet betegállapotnak hívunk

– tette hozzá.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »