Orbán Viktor: lesz ez a szám magasabb is – bejelentések élőben

Orbán Viktor: lesz ez a szám magasabb is – bejelentések élőben

A koronavírus-járvány friss információiról és a védekezésről nyilatkozott a miniszterelnök a Karmelita kolostorban lévő dolgozószobájában az M1 tévécsatornának.

Lesz az a szám még magasabb is – mondta Orbán Viktor az interjú kezdetén azzal kapcsolatban, hogy szombatra, egy nap alatt 916 új fertőzöttet regisztráltak. Hozzátette: a második hullámban másképpen védekezik az ország, amikor magasabb a fertőzöttek száma, ezért a halálos áldozatok számát kell alacsonyan tartani. A védekezés sikerét ez fogja meghatározni.

Az első hullámban, sok embernek köszönhetően, az egészségügy bírta a nyomást, és mostanra, a második hullámra teljes mértékre sikerült felkészíteni a kórházakat és az egészségügyi eszközöket gyártó intézményeket.

Beszélt a miniszterelnök a lezajlott nemzeti konzultációról is, aminek eredményei hozzájárulnak ahhoz, hogy nyugodtabb legyen: most már tudjuk, hogyan kell védekezni és azt is tudjuk, mit akarnak az emberek. És azt szeretnék, hogy Magyarország működjön, ne bénítsa meg az életünket a járvány.

A konzultáció eredménye azért is releváns, mert bár még nem ilyen helyzetben készült a felmérés, de a családok, a magyarok aggódnak: megismétlődik-e a tavaszi teljes lezárás, mert az számos nehézséget okoz és kérdéses az is, hogy a megtakarításaikkal kibírják-e.

A koronavírus-járvány ellen

„van olyan haditerv, ami működőképesen tartja Magyarországot”.

Hírdetés

A virológusok és járványügyi szakemberek is olyan tanácsokat adnak, hogy így tudjuk tartani az országot, működjön a turizmus, a vendéglátás, az oktatás, a kultúra, a sport. Nem minden működik ugyanúgy, de a lehetőségekhez képest megy.

De ehhez az kell, hogy

betartsuk az alapszabályokat:

hordjuk a maszkot, tartsuk a távolságot, ahol kell, ne látogassuk a kórházban a hozzátartozóinkat. A szankciókat is meghoztuk, például ha valaki egy boltban nem hordja a maszkot, akkor ő is és a boltos is büntetést kap. Mindenkinek tudnia kell, hogy maga és mások érdekében is be kell tartani azt a néhány egyszerű szabályt, amit hoztunk – fejtette ki Orbán Viktor.

Szólt az iskolakezdésről,

Cikkünk folyamatosan frissül!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »