Orbán Viktor kudarcáról ír a nemzetközi sajtó

Orbán Viktor kudarcáról ír a nemzetközi sajtó

A német sajtó idézi az Európai Parlament elnökét is: Martin Schulz azt mondta: a magyar miniszterelnök veszélyes játékot játszik.

Magyarország kemény üzentet küldött az Európai Uniónak – jegyzi meg kommentárjában a Politico európai kiadása, amely szerint a brüsszeli vezetés ugyan idegengyűlölőnek tekintheti Magyarország szókimondó miniszterelnökét, de saját hazája kiáll mellette. A lap szerint az uniós vezetők politikai értelemben eredménytelennek minősíti a referendumot, Orbán Viktor azonban otthon megmutatta erejét.

Hírdetés

Az amerikai Bloomberg hírügynökség ugyanakkor úgy véli, hogy a menekültek betelepítéséről szóló magyar népszavazás kudarcot jelent Orbán Viktor számára a miniszterelnöknek abban a törekvésében, hogy fokozza erejét a megosztott Európai Unióban, kevesen vettek ugyanis részt a népszavazáson ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen. A Bloomberg szerint ez annak ellenére csalódás a magyar kormányfő számára, hogy a résztvevők többsége támogatta szembeszegülését Angela Merkel „nyitott ajtók” politikájával.

Megsemmisítő csapás érte a magyar populista miniszterelnök lázadását az Európai Unió ellen a vitatott kvótalépésekről – véli egy pánarab hírportál. A Middle East Eye megjegyzi azonban, hogy a magyar miniszterelnök már korábban jelezte, hogy „törvényes következményei” lesznek a népszavazásnak, függetlenül az alacsony részvételtől, Brüsszel pedig nem erőszakolhatja rá akaratát Magyarországra.

Több kommentár is idézi Martin Schulz nyilatkozatát, amely a népszavazás napján jelent meg a német sajtóban. Az Európai Parlament elnöke úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor veszélyes játékot játszik az unióellenes népszavazással. Az Európai Parlament elnöke szerint a magyar miniszterelnök az európai törvények megalapozottságát vonja kétségbe, habár azok megalkotásában Magyarország maga is részt vett. Martin Schulz felszólította a többi uniós tagállamot, amelyek tiszteletben tartják a szabályokat: tudassák Orbán Viktorral, hogy ez így tovább nem mehet, a szolidaritás ugyanis nem lehet egyirányú.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »