Orbán Viktor Katarba utazott, a földgázbeszerzés ügyében is lehet mondanivalója

Orbán Viktor Katarba utazott, a földgázbeszerzés ügyében is lehet mondanivalója

Két miniszterével hivatalos látogatásra ment, felszólal a katari gazdasági fórumon is.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel Dohába utazott, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A miniszterelnöki delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

A sajtófőnök közlése szerint a katari tárgyalások napirendjén a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése valamint a világpolitika aktualitásai szerepelnek.

A magyar delegáció célja Magyarország energiabiztonságának fokozása, az ukrajnai háború kapcsán pedig a békés, diplomáciai rendezés támogatása, a káros szankciós és háborús politika erőltetése helyett – tette hozzá Havasi Bertalan.

Földgáz

Hírdetés

Mint arról az Infostart is beszámolt, Magyarország egyebek mellett LNG-t (cseppfolyós földgázt) vásárolna Katartól, amely az egyik legnagyobb exportőre e terméknek a világon: az ország

  • a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik,
  • a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjában pedig a globális ranglista második helyén áll.

Szijjártó Péter tavaly decemberben jelentette be, hogy egy politikai megállapodás értelmében vállalatközi tárgyalások indulhatnak a katari földgáz jövőbeli vásárlásáról az MVM és a QatarEnergy között.

„Ha Horvátország az ígéreteinek megfelelően bővíteni fogja LNG-termináljának kapacitását, ahol már most is Magyarország az első számú felhasználó, akkor reális lehetőség lesz arra körülbelül hároméves időtávon belül, hogy a katari gáz a magyar földgázellátásban szerepet kapjon” – jelentette ki akkor a külgazdasági és külügyminiszter.

Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »