„Orbán Viktor fel akarja számolni a liberális Európát”

„Orbán Viktor fel akarja számolni a liberális Európát”

A brit Guardian Orbán Viktor kudarcának tekinti a népszavazást – az újság szerint a miniszterelnök nem tudta meggyőzni a magyar választók többségét arról, hogy részt vegyenek az Európai Unió elleni ellenforradalmában. Külföldi lapszemle.

A The Sunday Times a Brüsszel elleni lázadás elsődleges mozzanatának nevezte a népszavazást. A konzervatív vasárnapi brit lap szerint a menekültelosztási terv elutasításával Orbán Viktor valójában Angela Merkel német kancellár és a nyitott kapuk általa képviselt politikája ádáz ellenlábasaként pozicionálja magát. Ezzel az álláspontjával a miniszterelnök támogatást szerzett a lengyel, a szlovák és a cseh EU-szkeptikus vezetők, illetve a Nyugat-Európában előretörő jobboldali populisták körében, miközben magára haragította a régebbi EU-tagállamokat, elsősorban Németországot.

A szintén konzervatív brit Telegraph szélsőjobboldalinak nevezi Orbán Viktort, a referendumot pedig az ő agyszüleményének tartja. A végleges eredmények előtt született cikk szerint az eredménytelen népszavazás kifoghatja a szelet a magyar miniszterelnök vitorlájából. A cikk emlékeztet arra, hogy az osztrák külügyminiszter irreálisnak nevezte a menekültkvótákat.

A The Guardian című baloldali brit napilap internetes kiadásában megjelent cikk idézi Gerald Knaust, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű berlini kutatóintézet igazgatóját, aki szerint a menekültkvóta körüli csetepaté valójában háború, amely a nemzetállam szerepéről és az európai demokrácia mibenlétéről folyik. A népszavazás nem az eredményről szól, Orbán számára a cél elérését szolgáló eszköz, a cél pedig az európai kulturális ellenforradalom és a liberális Európa felszámolása.

A spanyol baloldali napilap idegengyűlölő népszavazásnak minősítette a magyar referendumot, amely sérti az Európai Unión belüli együttélés minimális normáit. A feltett kérdés pedig tökéletes példája a demagógiának – olvasható az El Paísban.

Budapest és a migránsok. Az európai csapda című cikkében az olasz Corriere della Sera az eredményektől függetlenül azt írja: a következménye és az üzenete nagyon aggasztja Európát, Görögország és a brexit után ez lesz a harmadik lökés az unión.

A római Il Messaggero kommentárja szerint a referendummal Orbán Viktor saját politikai vezető szerepét akarja megerősíteni az ultranacionalista Jobbikkal szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »