Orbán Viktor: ez csak a tudatlanság miatt van

Orbán Viktor: ez csak a tudatlanság miatt van

Diplomáciai nagyüzem volt Budapesten az elmúlt időszakban – erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádió “Jó reggelt, Magyarország” című műsorában.

Köszönetet mondott Budapestnek, minden ilyen diplomáciai nagyüzem fennakadásokkal jár, ha még vitatott személyiség érkezik és tüntetések vannak, azok legalább akkora fennakadást okoznak, mint a vendég látogatása.

Egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát, mit ott foglaltunk hazát magunknak, hogy balra Berlin, jobbra Moszkva, délen Törökország van. A kormányok dolga, hogy ebben a térségben egyensúlyt, békét tudjon teremteni, és

a három nálunk jóval nagyobb hatalom Magyarország sikerében érdekelt legyen,

vagyis meg kell találni a kölcsönös érdekeket.

Melyek a közös érdekek?

Orbán Viktor elmondása szerint vannak biztonsági jellegűek: Török- és Németország NATO-tag, velük könnyű együttműködni. Oroszországgal pedig azt kell megértetni, hogy nem jó, ha egymás ellen katonai akciókban veszünk részt.

Vannak gazdasági érdekek – a nemzetköziesedő világgazdaság összességében jó Magyarországnak, mert mi szállítani szeretnénk külföldre, mások pedig ide, ebben kell egyensúlyt találni. Egy dolog, hogy a kormányok milyen viszonyban vannak egymással, de az is nagyon fontos, hogy az emberek milyen viszonyban vannak egymással. Ezért kellenek a közös kulturális programok, nemzeti napok, oktatási együttműködések – ez a békéhez és a stabilitáshoz visz közelebb a miniszterelnök szerint.

Vitatott személyiségek

Az ellenzék reakcióiban tudatlanságot lát Orbán Viktor, kifejtve: nem fogják fel, hogy Törökország nélkül az Európa felé tartó migránstömeget nem lehet megállítani.

Sok ország szeretné eltávolítani a székéből a Trumphoz hasonló akotmányos erővel rendelkező Erdogant. Törökország gyengülése a bevándorláspárti erőknek lenne jó, akkor jönnének milliószám a migránsok. Pedig amíg a török elnök Szíria felé nyitja meg a kaput a szírek előtt, addig mi biztonságban vagyunk – mondta a miniszterelnök.

Merjünk magyarok lenni – jelentette ki Orbán Viktor, azzal kapcsolatban, hogy ő a magyar érdekek képviseletét tartja a legfontosabbnak, a nemzeti alapú külpolitikát.

Magyarország jelentős támogatást nyújt kurd közösségeknek, például az Irakban élő kurdokat, akiknek iskolát építünk vagy kurd katonákat képzünk ki az iraki részen a magyar hadsereg – sorolta.

“Azt nem mondhatom, hogy az amerikai elnökhöz hasonló kaliberű politikusok azzal kelnek és fekszenek, hogy mit tudnának tenni Magyarországért. De ha az az elképzelésük van rólunk, hogy egy együttműködő ország vagyunk, az már egy jó kezdet”.

A miniszterelnök kiemelte: ha piacot csinálunk a magyar termékeknek és közben olyan befektetéseket fogadunk be kóülföldről, amelyek erősítik a magyar gazdaságot, az nagyon hatékony. Gáz fog érkezni Törökország irányából, ami növeli Magyarország energiabiztonságát.

Hírdetés

Szeretem a munkámnak ezt a részét, ami egy bonyolult nemzetközi konstellációban igyekszik megtalálni Magyarország újtát

– emelte ki Orbán Viktor.

Kifejtette: a magyar filozófia a szemmagasság – a magyar ember nem szeret se fölfele, se lefel nézni, a szembe szeret nézni. Ez mélyen benne van a magyar karakterben, ez van benne a polgári fogalomban is, az embert a teljesítménye alapján kell megítélni. Kellően szerény, de magabiztos pozíció.

Kárpátaljai magyar kisebbség

Nyilvánvalóan vannak magyar nemzeti érdekek Kárpátalján, hiszen legalább 150 ezer magyar él ott. Sérülékeny helyzet, ezek az emberek az elmúlt időben számos ország polgárai voltak már. Ez egy nehéz helyzetben lévő népcsoport, amely joggal tart igényt Magyarország segítségére.

Ukrajna aláírt egy nemzetközi szerződést – hogy közeledjen a NATO-hoz -, amely szerint az országában lévő kisebbségek számára megadja, ami jár. De ezt nem tartják be – és hogyan lehetne együttműködni egy olyan országgal, amely így viselkedik? Mindemellett bízom benne, hogy lesz változás. Most új elnök van, bízom benne, hogy az eddigiekkel ellentétben ő nem fog magyarellenes poltikát csinálni.

Uniós költségvetés

A V4-ek a közelmúltban megfogalmazták, hogy nem tartják igazságosnak a következő 7 éves költségvetést. Az európai politikának két sikerterülete van: a mezőgazdasági politika, amelyre nagyon sok pénzt költ az unió, a másik pedig a kohéziós politika, ami magyarul leginkább a szegényebb országok felzárkóztatását jelenti.

Más országok sezretnének új fontos politikákat – katona- és klímapolitikát, tuodmányos kutatás-fejlesztést – beindítani. Mi azt mondjuk, rendben, de ne a régiek rovására.

A másik ügy, hogy a britek kilépnek az EU-ból, ezt Orbán Viktor faktumtak tekinti. Az a kérdés, hogy az általuk befizetett hatalmas összeget hogyan pótolja a közösség. Szerinte arányos csökkentés lenne az igazságos, mások viszont különbséget tennének az országok között, ráadásul úgy, hogy a szegényebb országoknak járó összegeket csökkentenék.

Megemlítette még, hogy véleményük szerint a befizetéseknél sincs minden rendben, mert olyan speciális befizetési rendszer működik, amely szerint Svédország például arányosan kevesebbet fizetnek, mint például Magyarország. Szeretnénk, ha ez a britek által behozott rendszer megszűnne.

Most horvát elnökség következik, utána a németek jönnek – az év második felében, a német elnökség alatt már meglehet az új költségvetés, addigra lehet meg a konszenzus.

Karácsony Gergely főpolgármesterrel folytatott egyeztetések

Komoly belpolitikai harc van Magyarországon, miközben az ellenzék továbbra is diktatúrásdit jászik, holott sok helyen nyertek. Szerencsére Karácsony Gergely nem tette ezt, legalábbis az ülésen – mondta a miniszterelnök.

Az elmúlt 9 év aranykornak tekinthető Orbán Viktor szerint. Nekünk Budapest olyan, mint a zsidóknak Jeruzsálem: egy van belőle, egyszer egy életben minden magyarnak el kell jönnie ide. De ahhoz, hogy Budapest valóban a nemzet fővárosa legyen, fejlesztések kellenek.

Most, hogy visszajöttek a baloldali képviselők, más szempontokat képviselnek, mint Tarlós István, és ezért más fejlesztéseket szeretnének. Nem kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy egy rosszízű marakodás alakuljon ki Budapesten.

“Sok fájdalmas dolgot kellett lehúznom a listáról, nem volt kellemes ez a délelőtt, álmokat kellett feladni.

A Liget-projekt például, az egész világ – és ebben nincs túlzás – legnagyobb kulturális fejlesztési programja, egyedülálló. Ezt megakasztották – derékba még nem törték -, de a Magyar Tudomány és Innováció Háza és a Nemzeti Galéria, valmint a Városligeti Színház terveit el kell felejtenünk – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a Regnum Marianum templom – amit a kommunisták felrobbantottak – visszaépítése iránt nyitott volt a főpolgármester.

Október 15-ig a nemzetközi atlétikai szövetséggel meg kell állapodni, vagyis a hónap végéig nem tudunk várni az atlétikai vb megrendezéséről szóló döntéssel. Az atlétika a magyar sporttörténelem 5. legsikeresebb sportága – emlékeztetett.

Még a lehúzott ügyek közé besorolta Orbán Viktor azt is, hogy a XI. kerületi polgármester kijelentette, a kerületébe tervezett nagy budapesti szuperkórházat nem kérik. “Nem szeretném, ha a stadionstopból kórházstop lenne”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »