Orbán Viktor: „Ez a Tisza-féle párt” az, amelyet Brüsszel kormányon akar látni

Orbán Viktor: „Ez a Tisza-féle párt” az, amelyet Brüsszel kormányon akar látni

„Bakfitty, mondaná egy Petőfi-vers 1848-49-ben. Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon”

– mondta Orbán Viktor, amikor a Kossuth rádióban adta elő a szokásos rádióinterjúját pénteken. Arról beszélt, szerinte „Brüsszel ideküldött helytartókból álló kormányt akar látni, de azt majd a magyarok eldöntik.” Ráadásul az Európai Néppártnak meglátása szerint „ez a Tisza-féle párt” lenne, melyet kormányon látna.

A valóságot ferdítve interpretáló miniszterelnök azt ecsetelte, két csoportból áll az EU az ukrán háborúval kapcsolatban, szerinte vannak a többiek meg mi. Úgy véli, az unió úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél.

Orbán úgy fogalmazott, döbbenten hallgatták Volodimir Zelenszkij győzelmi tervét, mert most derült ki, hogy ami eddig tervként létezett az a „vereség terve”. Bár nem kívánt spekulálni, mégis úgy kalkulál, hogy a háború kezdete óta a pozíciók Oroszország javára, és Ukrajna rovására változtak. Azt gondolja:

„A tüzet az Európai Néppárt fújja, Manfred Weberék a legelkötelezettebbek a háború mellett.”

Hírdetés

A migráció és a rezsiárak kapcsán azt is magyarázta a kormányfő újfent, hogy „Magyarország egy tüske a köröm alatt, egy szálka, ami kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat.”

Úgy tartja, „a befolyásunk nagyobb annál, mint amit az ország mérete indokolna”. Elmondta ugyanis, hogy a héten a német kancellárral találkozott, jövő héten pedig a francia elnökkel fog, majd jövő héten lesz egy szerb-magyar-szlovák csúcstalálkozó is, ami a migrációval foglalkozik.

A döcögő magyar gazdaságról azt mondta, „jövőre megindulunk”, és mikor kijönnek majd a számok „lesz nagy csodálkozás”. Fontosnak tartja Orbán a frissen bejelentett nemzeti konzultációt, aminek eredménye az új, három pillérből álló gazdasági csomagnak a „fundamentuma” lesz. „Magyarország 2010-ben elindult egy úton, most annyiban más a helyzet, hogy a világban kialakult egy állapot, amit akkor még nem lehetett látni.” Erre szerinte Európa „sündisznó állással” reagált, ami nem jó, ehelyett versenyezni kellene, azonosítani a hibákat és „kereskedni kell mindenkivel”.

(Címlapkép: Magyar Péter és Orbán Viktor az EP-ben/Facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »