Orbán Viktor ellensége vesztesen távozik a színről

Orbán Viktor ellensége vesztesen távozik a színről

Minden esélye megvolt, hogy megnyerje a választásokat, mégis lehajtott fővel búcsúzik a horvát baloldal vezére, Zoran Milanovic, aki egy éve nem kímélte a magyar miniszterelnököt sem. Beérett a nacionalista retorika gyümölcse.

A legjobb tanuló volt a jogon, Ivica Racan már nem látta őt a Szociáldemokrata Párt (SDP) élén, négy évig uralkodott Horvátországban, de most lúzerként távozik – így foglalta most össze Zoran Milanovic életrajzát a horvát Jutarnji list, amely a vasárnapi horvátországi választások után ismertette a politikus pályafutását.

Pedig minden adott volt ahhoz, hogy a horvát baloldal ismét kormányt alakíthasson, ugyanis a közvélemény-kutatások korábban az SDP győzelmét vetítették elő. Végül azonban a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a diaszpóra két képviselőjével együtt 61, az ellenzéki SDP irányította koalíció csupán 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban.

Milanovic ezért nem is tehetett mást, mint hogy lemondott a pártja vezetéséről, s arra kérte az SDP-t, mielőbb tartsanak párton belüli választásokat. Miután pedig azt is jelezte, hogy a következő választáson már nem fog indulni, sokan megkönnyebbültek: egy konfrontatív politikus távozik a színről. De Magyarországon is sokan lehetnek, akik most fellélegezhetnek.

Orbán Viktor szerint radikális kommunista

Talán nincs is olyan politikus a régiónkban, aki annyi szitkot szórt volna Magyarországra és a magyar kormányra, mint Milanovic. Még a nacionalista szlovák politikuson, Ján Slotán edződött magyar közvélemény is felkapta a fejét, amikor múlt évben Milanovic a magyar kerítésépítés kapcsán azt nyilatkozta, hogy „Magyarország Európa vakbele”. Majd miután Milanovic fröcsögése miatt a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, a horvát baloldal vezére megismételte: „Az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet.”

 Orbán Viktor miniszterelnök és Zoran Milanovic horvát miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján 2015. október 15-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI  

Ezzel párhuzamosan, a migránsválság közepén Milanovic azzal vádolta Magyarországot, hogy egy magyar–szerb megállapodás keretében a szerbek a horvát határhoz szállítják a migránsokat. Válaszul Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ezért arra kérte a horvát miniszterelnököt, hogy hagyja békén Magyarországot és Szerbiát. De Milanovic válasza sem maradt el: Orbán Viktort támadta, minden korábbinál sértőbben. A magyar miniszterelnökről azt mondta: „ifjúkorában radikális kommunistaként kezdte, radikális liberálisként folytatta, de radikális konzervatív is volt, most pedig radikális antiliberális”.

A MOL–INA-ügy kapcsán sem hagyta ki, hogy degradálóan beszéljen Magyarországról. Múlt év októberében azt mondta: „Magyarország jó volt Horvátországhoz a délszláv háborúban, mert ez nem került neki semmibe, most azonban akadályozza az igazságügyi együttműködést”. Furcsamód végül a horvát elnöknek kellett hárítania a Milanovic által okozott károkat. Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a Hír TV-nek elmondta: „Az emberek nem így vélekednek Magyarországról és a magyarokról. Meg kell értenie, hogy Horvátország most egy különleges időszakot él át: választási kampány van, amikor a hangnem felfokozott. Személy szerint én azt hiszem, nem viselkedhetünk így, hiszen két baráti országról van szó, Magyarország a legnehezebb időkben is kiállt mellettünk, ezért minden problémát és akadályt párbeszéddel kell megoldanunk.

Visszaüt a nacionalista retorika

 Zoran Milanovic, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke leadja szavazatát az előre hozott horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2016. szeptember 11-én Fotó: Antonio Bat / MTI/EPA  

Ez év augusztusában, a horvát választási kampány hevében Milanovic egy újabb kártyát húzott elő: nyilvánosan beszélt arról, hogy a nagyapja usztasa volt. A szerb Vecernje novosti szerint akkor sokan azt feltételezték, hogy a valamikori horvát kormányfő csak azért hozta fel ezt az információt, hogy elnyerje a szélsőjobboldali választók szavazatait. Most pedig ugyanez az újság jelezte a címében, kissé kárörvendve: Milanovicon a nagyapja sem segített.

A szerb Blic sem hagyhatta ki a ziccert: a lap szerint a horvátországi választók most megbüntették Milanovicot a nacionalista politikája miatt, aki a kampány során gyakran beszélt a múltról és Szerbiáról és dicsekedett a családja usztasa tagjaival. De a régió többi lapja is inkább Milanovic vereségét emelte ki, mint a HDZ győzelmét. Csak néhány cím: Milanovic napjai meg vannak számlálva – így a szerb B92.net, „Milanovic elmegy” – így a szerb Danas, amely még mindig visszafogott volt a boszniai Dnevni avazhoz képest, amely Milanovic arcképét hozta a címoldalán, rajta egy hatalmas felirattal: „Vesztes!”

Milanovic bukása után hétfőn a horvát államfő már a kormányalakítást sürgette. Horvátországnak nincs vesztegetni való ideje – jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic, majd hozzátette: ezért nem enged semmilyen ultimátumnak, amely nyugtalanítaná az állampolgárokat. A köztársasági elnök várhatóan a konzervatívok miniszterelnök-jelöltjét bízza majd meg a kabinet megalakításával. Milanovic pedig jelezte: nem kívánja többé jelöltetni magát az SDP élére, sőt semmilyen formában nem fog részt venni a párton belüli választásokon. Ezzel pedig nyugodtabb idők következhetnek a régiónkban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »