Orbán Viktor elképzelni sem szeretné az orosz háborús vereséget – ezt üzente a svájciaknak a miniszterelnökünk

Orbán Viktor elképzelni sem szeretné az orosz háborús vereséget – ezt üzente a svájciaknak a miniszterelnökünk

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Weltwoche svájci hetilapnak adott interjút, amelyben az alpesi ország újságírója valódi bemutatót kapott arról, milyen is az orosz birodalom árnyékából érkező politikus észjárása. A magyar fül számára ismerős szankcióellenes, és úgynevezett békepárti szólamok után rátért az Egyesült Államok kritizálására a kormányfő.

„Sem érzelmileg, sem intellektuálisan nem ismerünk európai identitást”

idézi az Index. Orbán Viktor megfogalmazása szerint, ha komolyan, tabuk nélkül folytattuk volna a vitát Európa jövőjéről (…), akkor valószínűleg már a háború elején szilárd énképünk lett volna. A miniszterelnök egyúttal balszerencsének nevezte, hogy Donald Trump elvesztette az amerikai elnökválasztást, mivel ha a korábbi, republikánus elnök nyerte volna meg a választást, „nem került volna sor háborúra”. Orbán Viktor ezen a ponton azt is megjegyezte, hogy a német kormányváltás is megtette a magáét. 

A miniszterelnök a háború kimeneteléről szólva kijelentette: azt senki sem nyerheti meg.

„Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat”

– mutatott rá.

Felidézte, két héttel a háború kitörése előtt, amikor Moszkvában utolsó alkalommal találkozott Vlagyimir Putyinnal, az orosz elnök azt mondta neki, hogy Magyarország NATO-tagsága nem probléma, csak Ukrajnáé és Grúziáé.

Hírdetés

„Putyin problémája – ezt mondta nekem – a Romániában és Lengyelországban már létrehozott amerikai rakétabázisok, valamint a NATO esetleges ukrajnai és grúziai terjeszkedése azért, hogy ott fegyvereket állomásoztassanak. Ráadásul az amerikaiak fontos leszerelési szerződéseket mondtak fel. Ezért nem tudott Putyin többé nyugodtan aludni éjszaka”

– mondta Orbán Viktor, aki azt is megjegyezte: megértem, amit Putyin mondott. De nem fogadom el, amit tett.

A magyar kormányfő az interjúban kifejtette azt is, hogy Oroszország egy másik civilizáció, ahol az európai politikai normák nem működnek.

„Nem számít, hogy ez nekünk tetszik-e vagy sem”

– jegyezte meg. Hozzátette: meg kell találnunk a módját annak, hogy együtt tudjunk élni egy olyan nagy, veszélyes hatalommal, mint a szomszédunkban lévő Oroszország.

Orbán Viktor közölte: elképzelni sem szeretné, hogy mi történik akkor, ha Oroszország elveszíti a háborút.

„Oroszország egy atomhatalom. Ez egy geopolitikai sokk lenne, egy globális méretű, potenciálisan pusztító földrengés, sokkal rosszabb, mint Jugoszlávia összeomlása. Maga a tény, hogy Nyugaton most könnyedén veszik az ilyen forgatókönyveket, az a valóságtól való nyugtalanító, sőt ijesztő távolságtartásról, a saját politikában rejlő kockázatok iránti vakságról tanúskodik”

– üzente a svájci embereknek Orbán Viktor.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »