Orbán Viktor: Egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben és hallottam a vészcsengőt

Orbán Viktor: Egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben és hallottam a vészcsengőt

Az EU- és a NATO-csúcs után pénteken már Budapestről, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentkezett a miniszterelnök. Ha az oroszok sikereket érnek el, nagyon gyorsan fog közeledni a front Magyarországhoz, ezért sürgős katonai erősítés kezdődik itthon is.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy minden ok megvolt az elmúlt időszak diplomáciai nagyüzemére. Az EU-csúcsról elmondta, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapott ugyan, de bonyolult folyamat, amíg egy ország uniós taggá válik. Ez a kezdőlépés, de nem jelenti azt, hogy meg is kezdődnek a tárgyalások, ahhoz feltételeket kell teljesíteni. Ha az ukránok tárgyalást akarnak, akkor annak az uniós (és magyar) elvárásnak is meg kell felelniük, hogy a kisebbségekkel, a kárpátaljaiakkal is megfelelően bánjanak.

“Az ukrán elnök fel is hívott, megköszönte a segítséget, hiszen nyújtunk energetikai támogatást, beengedtünk az országba 800 ezer menekültet és diákoknak adunk ösztöndíjat is.”

Osztrákokkal, szlovénokkal és horvátokkal sem tudtuk elérni, hogy a boszniai köztársaság tagjelölti státuszt kaphasson – jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint pedig a Balkán uniós tagsága létszükséglet lenne az EU számára. “Folytatjuk a küzdelmet.”

Itt is kellett figyelmeztetéseket adnunk, hogy ne tervezzenek hetedik szankciós csomagot, főleg olyat ne, amelyikben a földgázkorlátozás is szerepel. Erről nem is tárgyalunk, ismételte meg.

“A NATO súlyosabb eset volt”

– summázott Orbán Viktor.

“Mindenki az ukránok oldalán áll, mi is azt valljuk, hogy akármilyen viták is voltak Ukrajna és Oroszország között, akármennyire is előkészítették az oroszok ezt a konfliktust azzal, hogy felvetették a biztonsági igényeiket, amivel mi nem voltunk hajlandóak igazán foglalkozni, ez nem ad indokot arra, hogy egy ország nyílt háborút indítson egy másik ellen – még akkor sem, ha ezt ott különleges hadműveletnek nevezik” – fejtette ki a kormányfő.

Volt szerinte egy olyan remény, hogy lehet úgy háborút nyerni az oroszok ellen, hogy az ukránok harcolnak és hátulról néhány nyugati ország nagy mennyiségű embert szállít. Ám a háborúban fontos a fegyver, de a legfontosabb a katona.

Hírdetés

“Az egyik oldalon van egy 138 millió fős Oroszország, a másikon egy 31 milliós Ukrajna, és hiába az, hogy felszerelték

Az, hogy mi lesz, ha az ukrán front összeomlik még nem hangzott el, de az igen, hogy a helyzet egyre rosszabb, nagyon súlyos.

Napi 100-1000 katonát veszít Ukrajna, vagy meghal, vagy alkalmatlanná válik a katonai teljesítményre.

“Egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben és hallottam a vészcsengőt” – úgy tűnik, hogy ezek a városok, ahol a front húzódik, messze van, nincsen benne Luhanszk vagy Donyeck a fejünkben, de minden esély megvan arra, hogy gyorsan megváltozik a helyzet, és nagyon gyorsan változhat a helyzet.

A haderőfejlesztési programot két-háromszorosára kell gyorsítani, a védelmi képességeinket meg kell erősíteni, gyors képességfejlesztési munkát kell elvégeznünk. A békeidőre jellemző nyolcórás munkaidőnek vége van. Meg kell találnuk a módját annak, hogy emberfeletti munkával a védelmi képességeinket radikálisan megerősítsük.

Komoly katonai erősítéseket fog végrehajtani a NATO a keleti szárnyon, Magyarországon, Lengyelországon, Romániában is, hogy időben tudjon reagálni.

“A honvéd vezérkart ismét felállítjuk, a következő hónapokban megfeszített munkát várok mindenkitől” – mondta Orbán Viktor.

Még mindig sokan hisznek szerinte abban az EU-ban, hogy a szankciók működnek. Nem akar Magyarország mindent megvétózni, bár más a véleményünk. Ahol nem életbevágó számunkra, ott engedünk, ahol viszont az, ott nem engedünk.

“Magyarország nem vétózik” – emelte ki, hiszen nincs döntés, amit megvétóz a kormány, hanem mivel nem vagyunk része a minden tagállam jóváhagyását igénylő egyes döntéseknek, ezért nem is születik meg az adott döntés, vagy csak módosítások után.

“Az, amit az uniós vezetők tenni akarnak, és amit az EU érdeke megkívánna, ellentétes egymással, ezt leginkább én képviselem” – mondta Orbán Viktor. Az EU-nak gazdasági szempontból azonnali béketárgyalásokra lenne szüksége.

Az egész világot, már az Egyesült Államokat is érintő háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak véget vetünk.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »