Orbán Viktor: Bele akarnak minket préselni a háborúba

Orbán Viktor: Bele akarnak minket préselni a háborúba

Nem ülhetünk fel a háborúpártiak provokációinak: továbbra is ki kell maradnunk a háborúból, mert a mi érdekünk a béke – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának napirend előtti felszólalásában. 

A miniszterelnök azzal kezdte beszédét, hogy elmondta, az elmúlt két hónapban folytatódott a háború, újabb szankciókat hirdettek Brüsszelben, az energiaárak pedig nem tértek vissza a háború előtti szinthez. Hangsúlyozta: a szankciók és a magas energiaárak inflációt okoztak. A szankciókkal Brüsszel pénzt vett ki a magyar emberek zsebéből.

Egy éve annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez a háború a szomszédságunkban zajlik és veszteséget okoz mindenkinek. „Ez rossz az egész világnak” – mondta a kormányfő. Hozzátette: emberek halnak meg százezrével, és felfoghatatlan értékek pusztulnak el.

Európa szépen lassan belesodródik a háborúba. A harckocsik után ma már terítéken vannak a vadászgépek, és valószínűleg lesznek majd, akik csapatokat akarnak küldeni Ukrajnába – jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondta, a magyar emberek úgy döntöttek áprilisban – amelyet a nemzeti konzultáción is megerősítettek –, hogy Magyarországnak ki kell maradni a háborúból.

Hangsúlyozta, ezért Magyarország nem szállít fegyvereket. Mint mondta, a háború miatt a veszteségek száma napról napra nő: emberek halnak meg, és infláció söpör végig a világon. A kormányfő kiemelte, hogy amíg tart a háború – senki sem érezheti magát biztonságban, és kiszélesedhet a konfliktus más országokra is.

Hírdetés

Tűzszünetre van szükség – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: a világ nagy többsége a békét támogatja, amelytől Magyarország nem szigetelheti el magát. Hozzátette: Kína napokban megjelent béketervét Magyarország fontosnak tartja. A kormányfő elmondta, támogatja, hogy rögzítse a parlament írásban, hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból.

Mint mondta, erre azért is szükség van, mivel óriási nyomás nehezedik Magyarországra. „Bele akarnak minket préselni a háborúba” – mondta. A politikai központokban erről nyíltan beszélnek, de ezt akarják a pénzügyi spekulánsok is, akik keresnek a háborún – világított rá a miniszterelnök.

Az Országgyűlés legutóbbi ülése óta a kormány számos infláció elleni döntést hozott. Európában az infláció ellen kétféle reakció létezik, vannak akik kivárnak, vannak akik beavatkoznak. Magyarország a második csoportba tartozik.

Tisztában vagyunk a kockázatokkal, de úgy gondoljuk, képesek vagyunk megfelelően beavatkozni – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, az inflációt nem tudjuk megakadályozni, mert a bajt Brüsszel szabadította ránk a szankciókkal. A szankciókkal Oroszországot célozták meg, de Brüsszel ezzel Európát találta el.

Mindent drágít ez a politika, emelkednek a bolti árak, a szolgáltatások árai, ez drágulás végigszalad Európán. Amíg szankciók vannak, addig nem lehet megszüntetni az inflációt.

De mérsékelni tudjuk, ezért avatkozik be a kormány – jelentette ki. Az olyan országot, aminek nincs olaja, földgáza, különösen megkínozza az infláció, és Magyarország ilyen ország. A szankciós energiaárak nagyobb kárt okoznak, a letörése is több időt vesz igénybe.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »