Orbán Viktor: azon dolgoztam, hogy ne ellenségeket, hanem barátokat gyűjtsünk

Orbán Viktor: azon dolgoztam, hogy ne ellenségeket, hanem barátokat gyűjtsünk

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége péntek reggel a miniszterelnök. Tartsanak velünk!

Orbán Viktor különlegesnek nevezte a találkozót, ami a 12. volt a sorban. A különlegességét a nemzetközi helyzet adja, ami most is elég feszült állapotban van. A céljuk az volt, hogy jó orosz-magyar megállapodásokat kössenek, de a találkozó fókuszában mégis a nemzetközi feszültség állt az orosz-ukrán ügyben.

Mivel Magyarország NATO-tag és uniós ország, része a konfliktusmezőnek.

A magyar modell eltér a legtöbb uniós és NATO-tagállam politikájától, ami azt mondja, hogy e tagságaink mellett lehetséges jó és sikeres kapcsolatokat ápolni Oroszországgal. Van még hasonlóan gondolkodó ország: ha valaki megnézi Németországot, ott dúl a szerelem, vagy ha nem is a szerelem, de az üzlet. Franciaországban is törekszenek a jó kapcsolatra.

Amikor pedig ilyen jegesedés van, beáll a jégkorszak a kelet és nyugat közti viszonyban, akkor megnő az ilyen országoknak, mint Magyarország, mert alkalmasak vagyunk jégtörőnek.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

„Ha a feszültséget csökkenteni akarjuk, akkor tárgyalni kell. Hosszan fogunk tárgyalni.”

A magyar miniszterelnök azt mondta, tolmácsok társaságában tett 9 javaslatot Vlagymir Putyinnak, ebből 8-at megtárgyaltak, egyet eltettek későbbre. Megjegyezte, 13 évnyi munkát fektetett abba, hogy Oroszországgal jó viszony legyen, és úgy tűnik, működik.

Magyarországnak van tekintélye, mert a magyar érdek az önálló külpolitikája révén jelen van a magyar érdek. Itt mindenki befektetni akar, a világ legnagyobb gazdaságai keresik az együttműködést Magyarországgal. Kitartottunk bizonyos kérdésben még Európával szemben is, például genderügyben, mert kevesen merik megtenni, hogy ilyen konzekvensen állnak ki az állampolgáraik érdekeiért, mint mi.

2030-ra szeretnénk energiafüggetlenné tenni az országot. Ezen sokszor mosolyognak, főleg a baloldalon, pedig az ország már most klímabajnok. Az energiarendszer fenntartása viszont a rezsicsökkentéssel együtt csak orosz gáz segítségével lehetséges.

Vásárolunk LNG-t, de ennek a mennyisége nem elegendő és drágább, mint az orosz gáz.

„Ősszel Szijjártó Péter hosszú távú szerződést kapott 4,5 millió gáz évenkénti szállításáról, ráadásul Ukrajna elkerülésével. Most azt javasoltuk, hogy ezt 1 milliárd köbméterrel toldjuk meg. Majdnem sikerült megállapodnunk, még Szijjártó Péternek kell futnia pár kört”

Mikor egy ilyen szerződés megkötését javasoltam, másfél évvel ezelőtt, még az volt a nemzetközi hangulat, ezért akkor még azt gondolta mindenki, hogy majd lesz elég kínálat és a piacon olcsóbban lehet válaszolni. De akkor a külügyminiszterrel úgy döntöttünk, hogy nem lehet kizárni az ellenkezőjét és most lám, Nyugat-Európa attól szenved, hogy nem tud elég gázt vásárolni és nincsen hosszú távú szerződése.

Palkovics Lászlónak az év végére meg kell oldania, hogy Debrecenben működjön az oltóanyaggyár első eleme. Ennek a koronavírus-oltáson kívül a gyerekeknek való oltásokat is gyártania kell. Úgy látjuk, hogy Szputnyikból és Szputnyik Light-ból nagy kereslet lesz, és nagyobb mint az orosz kapacitások. Ha a kereslet így marad, akkor velük együttműködésben tudunk orosz oltóanyagot gyártani és el tudjuk adni.

Cikkünk frissül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »