Orbán Viktor: az emberek pánikreakciója nem teljesen indokolatlan

Orbán Viktor: az emberek pánikreakciója nem teljesen indokolatlan

A migrációs aggodalmak miatt V4-Erdogan-csúcs van szerveződőben, még a következő EU-csúcs előtt – közölte a kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban. Szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon, az emberek pedig nem véletlenül lepik el az élelmiszerboltokat. Bejelentette a nemzeti konzultáció időpontját.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint Törökország már nem tartja fel az Európába törekvő migránsokat. Erre reagálva Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel elmondta, most ugyan a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás maga a migráció, a föláramlás történelmi trend, „mi pedig az útvonalon fekszünk”.

A kérdés szerinte az a következő 10-20 évben, hogy hol sikerül ezt a feláramlást megállítani.

„Én mindig is azt képviseltem, hogy a migráció hullámszerű, akármilyen hullám érkezik, Magyarország képes, hogy a jogi, műszaki és a humán erőforrás eszközöket biztosítani” – fogalmazott, hozzátéve, a magyar emberek és a kormány együtt lép fel az illegális bevándorlással és a migrációval szemben.

Ezzel kapcsolatban ismertette,

megkezdődött egy V4-Erdogan-csúcs szervezése abban a témában, „hogy mire számítsunk”,

erre még a következő brüsszeli csúcs előtt sor is kerül.

A koronavírus témájára rátérve azt mondta, két új fejleménnyel kell számolni:

  • kialakult egy európai gócpont Olaszországban
  • a szomszédos országokban is megjelent a vírus.
  • Nagy a valószínűsége szerinte annak, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is.

    „Már egy hónappal ezelőtt életre hívtuk az operatív törzset, ami a megjelenésig a megelőzésen dolgozik, tagja Kásler Miklós, Pintér Sándor és a katsztrófavédelem is. Tartottunk szemléket, hogy megvannak-e az eszközök, meghallgattuk a tisztifőorvos asszonyt is, megállapítottuk, hogy a szükséges laboratórium rendelkezésre áll, ugyanígy a szakemberek is, a protokollrendszer üzemben van, amennyire lehetett, felkészültünk, 24 órás ügyelet van, szűrőrendszer is működik a határon.”

    Hírdetés

    Szerinte az emberekre is szükség van a védekezéshez, nem véletlenül kérik a hatóságok, hogy ne menjenek az emberek és az iskolás csoportok a fertőzött területekre. Ebben a helyzetben Pintér Sándor két-három naponta beszámol a kormányfőnek.

    Van egy vita szerinte arról, hogy a járvány mennyire komoly, „de megértést kell tanúsítani a hatóságok felé, mivel

    a koronavírust nem ismerjük, az emberek pánikreakciója tehát nem teljesen indokolatlan”.

    A nemzeti konzultációról szólva elmondta, annak az az értelme, hogy bizonyos nemzeti sorskérdésekben bevonjanak minél több embert.

    Ismertette, két ügy adja majd a konzultáció gerincét: a börtönbiznisz és a gyöngyöspatai roma szegregáció ügye.

    „A március közepén kézhez kapott konzultációs leveleket olvassák el, töltsék ki”

    – kérte a kormányfő, aki leszögezte, nem lehet, hogy a bűnözők elvárják, ugyanolyan körülmények között töltsék le börtönbüntetésüket, mint amilyenek között otthon éltek korábban. Ezzel összefüggésben leszögezte: nem az ellenzékkel kell a csatákat megvívni, hanem Soros György hálózatával, a „Soros György-féle pénzügyi birodalommal”. A magyar ellenzék közben „összenőtt” ezzel az erővel, „újságírók, politikusok, aktivisták”.

    Orbán Viktor „háromszor látta, hogy Soros György ki akarja fosztani Magyarországot”.

    A 8 pontos klímavédelmi akciótervről azt mondta,

    vannak olyan szereplői a magyar politikának, akik már megmutathatták volna oroszlánkörmeiket, de „valahogy ezek az oroszlánok korábban nem bömböltek olyan hangosan, pedig volt alkalmuk cselekedni”.

    „Ne klímavészhelyzetet hirdetgessünk, hanem cselekedjünk” – mondta.

    Az EU költségvetésének kudarcos tárgyalásairól is elmondta a véleményét: a takarékos négyek és a kohézió barátai vitája „ingoványos terep”.

    „Miről szól a vita? Most ott tartunk, hogy a tagállamok egy közös Európa-politika érdekében hány százalékát fizesse be a közös költségvetésbe. Utána dől el a felosztás” – tette egyértelművé.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »