Orbán Viktor a vétóról: hazánk függetlenségéről van szó – frissülő cikk

Orbán Viktor a vétóról: hazánk függetlenségéről van szó – frissülő cikk

Közös nyilatkozatot adott ki a két ország miniszterelnöke a csütörtöki budapesti megbeszélés után.

A hazáink függetlenségéről és szuverenitásáról beszéltünk – hogyan tudjuk ezt megtenni, miközben hozzátesszük erőnket az Európai Unió erejéhez. Közben van egy nagy vitánk, amely az EU parlamentje, bizottsága, az országok többéségének kormányai és miköztünk áll fenn – kezdte tájékoztatóját Orbán Viktor. A júliusi uniós csúcs a szervezet egyik leghosszabb és legélesebb vitát eredményező hétvégéje volt, ahol nem tudtuk lezárni a vitás kérdéseket, de adtunk időt ez év végéig arra, hogy a német elnökség megpróbáljon összhangot teremteni a különböző tagállami felfogások, a válságkezelés, az új uniós költségvetés és az EU pénzügyi érdekeit védő jogszabálytervezetek között. Ez nem sikerült – jelentette ki a kormányfő.

„Továbbra is napirenden van az a javaslat, amely a válságkezelés sürgető pénzügyi kérdését midenképp össze akarja kötni a joguralomról szóló, ma már nem jogi, hanem politikai kérdéssel.

az a javaslat, amely ma az asztalon fekszik, és amely kezelni próbálja a gazdasági válságot, az unió pénzügyi érdekeit és a joguralmi kérdéseket együtt, az tartalmában Magyarország számára nem fogadható el” – szögezte le.

Közös közleményt adott ki a két kormányfő, amelynek az utolsó mondatát emelte ki Orbán Viktor. „Mi egyesíteni fogjuk az érveinket és az erőinket ebben a vitában, és

Hírdetés

Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.”

Vagyis, hangsúlyozta a kormányfő, a következő hónapokat Lengyelországgal együtt fogják végigharcolni.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar vétót rossznak próbálják beállítani, hozzátette: a vétó egy törvényes eszköz, amit az uniós alapszerződés biztosít, és akkor lehet élni vele, ha egy ország úgy érzi, alapvető, lényeges érdekei sérülnének meg egy uniós döntéssel.

„Nemcsak uniós jog által megadott lehetőségem, hanem hazafias kötelességem is, hogy ha úgy látom, hogy egy döntés a magyarok érdekeit rontja, sérti, keresztezi, akkor azt meg kell akadályoznom, és ezt meg is fogom tenni. Ami az asztalon van jogállamisági vita címszó alatt, az nem a jog, hanem a többség uralmát teremtené meg. És mivel nekünk számos alaptvető kérdésben vitánk van az Unió többségével, elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a gender kérdésekben, nem tehetem ki Magyaroszágot annak, hogy egyszerű többséggel olyan döntéseket kényszerítenek ránk, amelyet a magyar emberek nem tudnak elfogadni. Ennek a lehetőségét nem teremthetem meg és ezért kell élnem a vétó lehetőségével.”

Cikkünk frissül.

Nyitókép: YouTube/M1-Híradó

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »