Orbán Viktor: a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét

Orbán Viktor: a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

A kormányfő felidézte, hogy a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek. A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán” – mondta. „Számunkra nagy jelentősége van” annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen – jelentette ki. „A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az Ön békekezdeményezését” – mondta Orbán Viktor, Hszi Csin-pingnek címezve szavait.

Peking, 2024. július 8.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j3) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. A kormányfõ mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Bóka János európai uniós ügyekért felelõs miniszter (b4), valamint Máté János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkár (b5) és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági fõtanácsadója (b).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hírdetés

Felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott. A kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte az akkori találkozót. Hozzátette: komoly megállapodásokat kötöttek, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét. „Több nemzedék is meg fog még élni abból a látogatásból, annak a látogatásnak az emlékéből, amit Ön tett Budapesten” – jelentette ki Orbán Viktor. Megköszönte a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét. „Az eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztunk, hogy ezt a formát tartalommal töltsük meg” – mondta, megköszönve, hogy előrehaladást érhettek el a delegációik az együttműködésben.

Orbán Viktor gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

MTI

The post Orbán Viktor: a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »