Orbán Viktor: a legkritikusabb két hét előtt állunk – a nap hírei

Orbán Viktor: a legkritikusabb két hét előtt állunk – a nap hírei

A miniszterelnök szerint a járvány eddigi legnehezebb két hete előtt áll az ország. Március 15-éig meghosszabbította a járványügyi korlátozásokat a kormány. A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben.

A miniszterelnök szerint a járvány eddigi legnehezebb két hete előtt áll az ország. Orbán Viktor egy orvos-tudós csoporttal és járványmatematikusokkal egyeztetett, ami után elmondta: az újfajta vírus-mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erőteljesen emelkedni fog. Hozzátette: olyan terhelés lesz a kórházakon, mint amilyen még nem volt, ezért minden orvosra, ápolóra és lélegeztető-gépre szükség lesz.

Március 15-éig meghosszabbította a járványügyi korlátozásokat a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón közölte: a szakemberek szerint a koronavírus új mutánsainak megjelenése miatt a következő két hétben jelentősen nőhet a fertőzöttek száma. Szólt arról is, hogy március 1-én postázzák a védettséget igazoló kártyákat.

A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László azt mondta: a beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint lesz, ebből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 7 milliárdba kerül. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházás megvalósulásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A koronavírus mutációi miatt egy erőteljesen felívelő szakaszba érkezett a járvány – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: a harmadik hullámban jelenleg exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, közöttük emelkedik a súlyos állapotban kórházi kezelésre szorulók aránya. A tisztifőorvos mérföldkőnek nevezte, hogy már félmillióan kapták meg a védőoltást.

Eredménytelennek nevezte a főpolgármester Budapest és a kerületek egyeztetését a kormánnyal a helyhatóságokat érintő elvonások kompenzációjáról. Karácsony Gergely, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta: arra kaptak ígéretet, hogy mindenkivel külön-külön leülnek tárgyalni. Fürjes Balázs, fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a kormányzat elsősorban fejlesztéseket kíván támogatni, és csak másodsorban az önkormányzatok működését.

Hírdetés

Politikai és gazdasági szempontból is egy teljesen új világ beköszöntéről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter az idei nagyköveti értekezleten. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: ebben az új világban újrarendeződnek az erőviszonyok, ami versennyel jár. Szijjártó Péter hangsúlyozta, kétféle verseny alakul ki a világon: az egyik az oltásokért zajlik, míg a másik a gazdasági kapacitások globális újraelosztásáért.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek a vészkorszak áldozatainak emléknapján. A járvány miatt főként online megemlékezéseket tartottak. Áder János államfő, majd Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Terror Háza Múzeumnál gyújtott mécsest. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti identitás részének nevezte a kommunizmus által okozott szenvedést. Karácsony Gergely főpolgármester azt írta: azokra az áldozatokra emlékezik az ország, akik az életükkel fizettek azért, mert a hatalmon lévő emberek félelemre és gyűlöletre építették rendszerüket.

Ausztriában mielőbbi nyitást követel a vendéglátó- és szállodaipar. Hétfőn lehet döntés az esetleges további nyitásról, de csak a járványgörbe megfelelő alakulása esetén. Az Osztrák Gazdasági Kamara szervezésében tartott online konferencián a felszólalók egyetértettek abban: ha belátható időn belül nem nyithatnak ki, az többet árt, mint használ, és nemcsak a gazdaságra nézve, hanem az emberek pszichés egészségének megőrzése szempontjából is.

Olaszországban északon városokat zárnak le, délen viszont március végétől a mozik, színházak megnyitására készülnek. A vírusmutációk terjedése miatt Bologna városát is zárlat alá helyezik. szombattól, egyelőre egészen március 14-ig. A nagy-britanniai és a brazíliai vírusmutációk terjedése északról déli irányban halad, és már a fővárosban is érezteti hatását.

A vírusmutánsok miatt Franciaország hétfőtől a Németországba ingázóknak is kötelezővé teszi a negatív PCR-teszt felmutatását a belépéshez az ország területére. A Németországba rendszeresen átjáró mind a 70 ezer francia állampolgárnak hetente teszteltetnie kell magát, s a határ mentén közösen járőröző francia és német rendőrök megerősítik az átkelők igazolásainak ellenőrzését.

Egy szinttel csökkentette az eddigi legmagasabb fokú járványügyi készültséget a brit kormány. Az intézkedést az angol, az észak-írországi, a skóciai és a walesi tisztifőorvos javasolta. Közös közleményükben hangsúlyozták: a lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően már javulnak a járványügyi mutatók.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »