Orbán Viktor: 23 napja csak ezzel foglalkozom

Orbán Viktor: 23 napja csak ezzel foglalkozom

Nagyszombatig tartanak a jelenlegi korlátozások, szerdán dönt arról a kormány, hogy „mi lesz a húsvéttal” – mondta a miniszterelnök a közrádióban pénteken. Szombaton járványügyi akciótervet jelentenek be a kormányinfón.

Huszonhárom napja hirdettük ki a veszélyhelyzetet, azóta csak ezzel foglalkozom. Az orvosaink kiválóak, az ápolók állják a helyüket, kötésig állnak a munkában. Mindenkinek nehéz most – fogalmazott péntek reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor.

A miniszterelnök rámutatott, családi példákon keresztül látja, nem merik vállalni a szülők, hogy éljenek az iskolai 5 fős csoportokban történő megőrzés lehetőségével, inkább otthon maradnak.

„Az idős ember pedig küzd az elmagányosodás ellen, találkozni akar.

Nagy elismeréssel figyelem, ahogy az idősek fegyelmezetten viselik a helyzetüket” – mondta a miniszterelnök.

Jövő héten nagyhét, a végén húsvét, másként lesz, mint eddig: a korlátozások épp nagyszombatig lesznek érvényesek.

Szerdáig meglátja, húsvétkor mit lehet tenni az érvényben lévő kijárási korlátozással. Húsvét után egy olyan rendszert kell szerinte megalkotni, ami a vakcina kifejlesztéséig tart.

„Idén sem marad el, hogy a Jóisten felé tereljük a gondolatainkat” – mondta el.

Mint aláhúzta, „ismeretlen ellenséggel állunk szemben”, de vannak olyan emberek, akiknek le kell győzni a félelmüket, „én ilyen emberekkel dolgozom együtt”. A félelmüket legyőző emberek közé tartoznak a papok, a rendőrök, az orvosok – sorolta.

Leszögezte, Magyarországot ebben a helyzetben külföldről Kínából és a Türk Tanácstól tudták segíteni. Érkeznek az egészségügyi felszerelések.

Hírdetés

Közben „Brüsszel velünk foglalkozik”.

„Én nem tudom, milyen emberek ülnek ott valami buborékban és osztják az észt. Én ezt látom. A jogos felháborodásunkat is fogjuk vissza, és foglalkozzunk azzal, hogy hogyan tudunk minél több emberéletet megmenteni.”

Szombaton a kormány járványügyi akciótervet fog bejelenteni, érkezik egy „járványügyi alap” és egy „500 ezer forintos segítség” is

– jelentette be. Ismert, az eredetileg csütörtökre várt kormányinfót szombatra halasztották.

A munkahelyek megtartásáról elmondta, ezt a válságot „kaptuk a nyakunkba”, de „mi nem védekezni akarunk, hanem támadni”. A célok nem változtak, csak „máshogyan kell őket elérni”, de a segély alapú gazdasághoz nem fog Magyarország visszatérni.

Azt is elmondta,

kedden érkezik a gazdaságvédelmi akcióterv,

egyik alapja a munkahelymegőrzés, a másik a munkahelyteremtés lesz.

A költségvetés(ek) átfazonírozásával kapcsolatban azt mondta, „egyedül sosem lehetsz elég okos”, így segítséget kér, konzultál, hetek óta folyik az idei és a jövő évi költségvetés átírása, de most egy akciótervre van szükség leginkább, amivel hétfőre kész lesznek, kedden bejelentik.

Nem adta fel a reményt, hogy „az ellenzék is belátja, most nem a pártpolitikai viták idejét éljük”. Azt kéri az ellenzéktől, hogy együtt teremtsenek annyi munkahelyet, amennyit a vírus elpusztít.

Azt mondta, ő szívesen osztogat pénzt, csak valaki mutassa meg, hol van – utalt az Európai Unió Magyarországnak kínált 2000 milliárd forintnyi eurós programjára. „Erőfeszítés nélkül nincs pénz”, mondta még.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »