Orbán túl jó a Die Weltnek

Megzsarolták és nyomás alá helyezték a magyar miniszterelnökséget – ezt közölte Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtósa. A Die Welt című konzervatív német lapban állítólag azért nem jelenhetett meg nyomtatásban egy közös interjú a magyar és bajor miniszterelnökkel, mert Orbán Viktor túl jól szerepelt.

November elején Orbán Viktor és a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer közös interjút adott a Die Welt című konzervatív lapnak. A cikk Európa egyik legvitatottabb politikusaként mutatta be Orbán Viktort, kiemelve, hogy a magyar miniszterelnököt már Putyinhoz hasonlítják.

A helyi bajor lap, az Oberbayrisches Volksblatt úgy tudja: egy héttel ezelőtt a Die Welt csak politikai közbenjárásra hozta le a Münchenben készített interjút. A lap ugyanis úgy értékelte, hogy a cikk nem volt kellőképpen kritikus, a riporter nem tért ki az Orbánnal szembeni vádakra, az internetadó körüli felzúdulásra, a sajtó fékentartására.

Hírdetés

Az interjú túl jól sikerült – mondja Orbán Viktor sajtósa, aki szerint ez volt az oka annak, hogy nyomtatásban nem, csak online jelent meg az anyag. Havasi Bertalan az RTL Klubnak azt mondta, a lap utólag küldött kérdéseket akart betenni a szövegbe. Egyebek mellett azt kérdezték volna Orbántól:

Miért üt meg Ön és a pártja Európa-ellenes hangokat?
Miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoriter demokráciára?
Miért bocsátották el Magyarországon újságírók százait, és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet?

Havasi Bertalan szerint ezeket a kérdésnek álcázott vádaskodásokat ugyan könnyen cáfolhatták volna, de az, hogy utólag tettek fel ilyen kérdéseket, diplomáciailag és sajtóetikailag is elfogadhatatlan. Mint írta, a zsarolás ellen minden fórumon tiltakoznak. (…)
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »