Orbán térdre rogyott és bocsánatért esedezik, Weber a budapesti zsinagógából aláz és leckéztet

Manfred Weber és Orbán Viktor közti tárgyalas nem csupán az aktuális ügyekről szóltak, ennél nagyívűbb tárgyalás volt. Európa jövőjéről, az európai intézmények feladatáról, a különböző európai elképzelésekről is szó volt – mondta a kormány szóvivői tájékoztatón Gulyás Gergely. A bajor politikus a CEU után találkozott Orbán Viktorral, majd ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába, ahol a Mazsihisz vezetőivel tartott megbeszélése előtt a zsinagóga kertjében tartott sajtótájékoztatót.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mint mondta, örülnek annak, hogy Manfred Weber személyesen adott saját elképzeléseiről tájékoztatást a miniszterelnöknek.

A külső határok védelme és a migráció megállítása kulcskérdés számukra és Manfred Weber számára is, ezért tudják támogatni Manfred Webert támogatni az Európai Bizottság elnökének.

A találkozón konkrét aktuális néppárti ügyek is szóba kerültek. Gulyás Gergely arról beszélt, olyan pártok kezdeményezték az elmúlt hetekben a Fidesz kizárását az Európai Néppártban, akikkel korábban is voltak vitái a Fidesznek, ezért úgy gondolják, hogy a Fidesz Európai Néppárti tagságáról szóló vita az valójában egy bevándorlásról szóló vita. Kölcsönös volt a szándék, hogy a Fidesz a Néppártban maradjon – jelentette ki a miniszter.

Manfred Weber három ultimátumára így reagált: plakátkampány véget ért, ez a konfliktus már nem áll fent.

Hírdetés

„A miniszterelnök senkit nem akarta hasznos idióták kifejezéssel megbántani, ha valakit megbántott volna ezzel, a hasznos idióták kifejezésért kész bocsánatot kérni” – jelentette ki.

A bajor politikus a CEU után találkozott Orbán Viktorral, majd ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába, ahol a Mazsihisz vezetőivel tartott megbeszélése előtt a zsinagóga kertjében tartott sajtótájékoztatót. Itt elmondta, “konstruktív légkörben” tárgyalt Orbánnal, de “nem mindegyik problémát” oldották meg. Leszögezte, a Néppárt alapvető értékei nem lehetnek vita tárgyai – ilyen érték például a tudományos kutatás szabadsága, ezért követelte három pontja közül egyikben a CEU budapesti működésének biztosítását.

A politikus megismételte azon követelését is, mivel Brüsszel- és EU-ellenes kampányt be kell szüntetni, a junckeres plakátokat el kell távolítani, és a Fidesznek garantálnia kell, hogy a jövőben sem indít unióellenes kampányokat.

Ezen kívül az EPP vezetése “jó néven venné”, ha Orbán bocsánatot is kérne a pártcsaládtól és Junckertől.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »