Orbán színt vallott Irán ügyében: "azt szeretném, ha az európai álláspont az amerikai-izraeli állásponthoz közeledne"

Orbán színt vallott Irán ügyében: "azt szeretném, ha az európai álláspont az amerikai-izraeli állásponthoz közeledne"

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, évindító sajtótájékoztatón.

Fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.

A magyar katonák biztonságban vannak Irakban

Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban – mondta Orbán.

A kormányfő közölte, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg.

Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását – ismertette.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit – mondta a miniszterelnök.

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a határon

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát – közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzáfűzte, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat.

Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Macedóniának egy rendőri kontingenssel.

A foglalkoztatás és a bérek növekedése továbbra is cél

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek.

Kiemelte, hogy a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.

A kórházak többé nem adósodhatnak el

Nagy csábítást jelentenek a nyugati fizetések, ezért növelni kell a hazai ápolónők fizetését, mindent meg kell tenni a maradásuk érdekében. Emellett Orbán bejelentette: minden kórházi várótermet fel kell újítani. Elsődleges, hogy ezek állapotát elfogadható szintre emeljék.

A kórházi adósságok felhalmozódásáról elmondta: az ÁSZ jelentése szerint ez „nem bocsánatos hiba”. Fedezet nélküli kötelezettségvállalás révén halmozódott fel, ami törvénytelen. „Utasítottuk a minisztert, hogy ezt a gyakorlatot számoljuk fel, 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot” – ehhez a miniszter minden eszközt megkap. Ebben az évben a pénzügyi év már nem zárható kórházi adósságok további felhalmozásával.

A klímabajnokság élmezőnyéhez tartozunk

A kormány jóváhagyta Palkovics éghajlatváltozási tervét, az új nemzeti energiastratégiát és a nemzeti energia- és klímatervet – közölte a kormányfő.

„Megállapítottuk, hogy nem szükségszerű az összeomlás a Kárpát-medencében. A legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is képesek leszünk fenntartani a magyarok életét a Kárpát-medencében. A térség képes megtermelni a szükséges élelmiszert, szolgáltatni a szükséges ivóvizet, ha szépen, tervszerűen alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz, amit meg is kell kezdeni.”

Orbán kiemelte, hogy csak a világ 21 országa tudta csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását – 1990 óta 32 százalékkal – úgy, hogy közben nőtt a GDP-je.

„A klímabajnokság élmezőnyéhez tartozunk. Megelőzzük Németországot, Hollandiát, az osztrákokat a klímavédelmi politika tekintetében.”

„A magyar energiatermelés 90 százaléka karbonsemleges lesz 2030-ra.” Ez a paksi atomerőműre és a napenergiára fog épülni – ígérte Orbán.

2022-től már csak elektromos buszok állíthatók forgalomba

„A klímarongálókkal kell első helyen megfizettetni a klímasemleges gazdaság költségeit. A teher nem eshet a kicsik vállára” – mondta Orbán, kijelentve, hogy nem emelkedhet a családok számára az élelmiszer ára sem. „Nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt”, tehát a kohéziós alapokból nem lehet elvonni pénzeket klímavédelmi célokra – kötötte ki Orbán az EU költségvetésével kapcsolatban.

Az EU is elismeri, hogy atomenergia nélkül nem lehet klímasemleges gazdaságot építeni – mondta Orbán, ígérve, hogy februárban klímavédelmi akciótervet fognak bejelenteni. Erről annyit mondott el, hogy ebben szerepelni fog az a szándék, hogy

  • 2022-től minden városban csak elektronikus buszokat lehet forgalomba állítani;
  • minden illegális szemétlerakót meg kell szüntetni;
  • még idén mentesíteni kell a folyókat a PET-palackoktól.
  • A műanyag csomagolás visszaszorítása is tervben van.
  • Újságírói kérdések:

    – Brüsszelben napirendben van a betelepítési kvóta – mit tehet Magyarország?

    Hírdetés

    Történelmi feszültség van Európában, ez nem tűnik el 2020-ban sem. Két teljesen különböző jövőfelfogású országcsoport létezik. Az egyik csoport a bevándorlók befogadásával változtatná meg életét. Ezeknek az országoknak a véleménye szerint az ezzel járó nehézségek megérik. „Átlépnek a posztkeresztény és a posztnemzeti világba tudatos ezek az országok” – ha akarjuk, liberális demokratáknak is nevezhetjük őket – tette hozzá Orbán.

    A mások csoport ezzel szemben a saját kulturális gyökereinek megőrzésével akarja magát újraépíteni, „ezért küzdöttünk a kommunisták ellen”. „Az EU dolga ennek a két különböző jövőképű országcsoportnak az egyben tartása.” Eldől, hogy ez sikerül-e, mondta Orbán.

    Franz Timmermans ismét találkozott a Soros "Györgyhöz" köthető Nyílt Társadalom Alapítvány vezetőjével.

    Orbán szerint nem akar úgy tűnni, mintha Soros-fixációja volna. „Nincs Soros-fóbiánk, egyszerűen arról van szó, hogy szemben állunk egy erőcsoporttal, amelyet Soros György és egy egész klán vezet”, amely politikusokat hálóz be, civilnek mondott szervezetekkel dolgozik. „Ez a helyzet, kérdés, mit kezdünk ezzel a jelenséggel. Óriási erőről van szó, a legtöbb ország ezt nem teszi szóvá. Sőt, az EU pénzzel támogatja ezeket a szervezeteket. Magyarország szóvá teszi." Orbán szerint a Soros-féle univerzum/világ/háttérhatalom és Magyarország közötti vita fennmarad. „Soros György tehetséges magyar, jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de az élet így alakult.” Orbán szerint minden európai intézményben ott vannak a Soros által befolyásolt politikusok. Nem feltétlenül többségben, de ott vannak.

    A Reuters az iráni–amerikai konfliktusról kérdezett, megemlítve, hogy Iránt Oroszország támogatja, Magyarország pedig Oroszországgal együttműködve képzeli el az energiastratégiáját.

    „A szövetségi politikától eddig sikerült elválasztani az energiapolitikát, ezt szeretném továbbra is különtartani – mondta Orbán. – Azt szeretném, ha a még nem világos európai álláspont az amerikai–izraeli állásponthoz közeledne Irán megítélését illetően.”

    Orbán szerint vörös vonal, hogy az atomfegyverrel rendelkező országok köre ne nőjön.

    A kormányfő szerint az energiapolitika csak akkor befolyásolja a külpolitikát, ha ez az energiafüggés nagy. Az alternatív gázforrások, a napenergia, a nukleáris energia mind a függőséget csökkentik. Orbán szerint nem kell tartani attól, hogy Oroszország politikai befolyás eszközévé tenné a megépített vagy megépítendő nukleáris erőműveket.

    Egyébként meg fontos lenne a román gázkitermelés növelése, ahogyan az is fontos, hogy Magyarország észak-európai forrásból is tud már földgázhoz jutni. „Minőségi váltás lenne”, ha a román gáztermelés nőne, és ha a horvát vezetékekből nemcsak gázhoz jutna a tervezett cseppfolyós állomáson keresztül, de tőkét is tehetne bele a magyar fél.

    Még a Fidesz sem tökéletes képződmény

    „Az, hogy az ellenzék is nyerhet, nem egy természeti csapás, a demokrácia lényegéhez tartozik. Ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott a választók nem a Fidesznek szavaztak bizalmat” – mondta Orbán a Fidesz helyzetét illetően az önkormányzati választások után. Szerinte a Fidesz nem tökéletes.

    „A mi győzelmünk nem végleges, ahogyan az ellenzék veresége sem végzetes” – mondta Churchill nyomán Orbán, aki szerint megvan a lehetősége az ellenzéknek nyerni, nem kell meglepődni azon, hogy az ellenfél a pályán van. „A verseny minden egyes pártot arra kényszerít, hogy jobb és jobb teljesítményt nyújtson” – mondta Orbán.

    Nem lehet folyamatosan kampányban élni

    „Az Origó irányában jóval mérsékeltebb vagyok” – mondta Orbán az Origó kérdésére, amely a fővárosi ellenzékre vonatkozott:

    „Száz nap jár szerintem az ellenzéknek is, ki kell ismerniük magukat az újonnan megválasztott embereknek. Szerintem nem helyes, ha a vesztesek azt mondják, minden nap bizonyíték arra, hogy érdemtelenek lennének.”

    Nehéz is a dolguk, mert a költségvetésüket is el kell készíteni, miközben ki kell ismerni magukat az újonnan elfoglalt politikai térben.”

    „Mindent, amit Tarlósnak megígértünk, azt vállalni fogjuk, minden kérdést meg tudunk beszélni, sok sikert kívánunk.”

    "Nem lehet folyamatosan kampányban élni" – mondta Orbán, aki azért azzal zárta, hogy az ellenzék összevissza beszél a Liget és a stadion ügyében is, de türelemmel kell lenni.

    Sok sikert kíván Lázárnak Hódmezővásárhely visszaszerzéséhez

    Az Index az egykor élvonalbeli fideszesek kritikájáról kérdezett. A napokban Orbán három volt kancelláriaminisztere is kritikát fogalmazott meg a Fidesszel kapcsolatban. Stumpf István szerint a kormányfő is öregszik, Navracsics Tibor szerint valóságérzékelési probléma van a Fidesznél, Lázár János szerint is változtatni kell a párt kommunikációjában. „Elfogult vagyok velük kapcsolatban, mindhárman nemcsak legközelebbi munkatársaim voltak, de barátom is mind a három, sőt, Stumpf esetében egy tanár-diák viszony is bonyolítja a helyzetet” – mondta a távozó alkotmánybíróval kapcsolatban.

    „Ha tényleg öregszem, akkor támadó középpályás, 8-as helyett az ember lehet 6-os, azaz védekező középpályás” – mondta Orbán.

    Navracsics munkájára Orbán igényt tart, kormánybiztosi kinevezése is van, hiszen Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz, és Navracsics EU-biztosi tapasztalata is kamatoztatható.

    „Lázárnak nagy érdeme, hogy dinamizáltuk a kormány működését, de elvesztettük Hódmezővásárhelyt, amit most vissza kell szereznie” – mondta Orbán, aki ehhez sok sikert kívánt.

    Újabb nemzeti konzultációk kellenek, Rogán maradhat

    Orbán szerint igaza van „Bencsik Gábor András Jóskának”, új kommunikációra van szükség. Vissza kell térni a normális kormányzati működéshez, vége a kampánynak. Ezért Orbán újabb nemzeti konzultációt tart indokoltnak, bevonandó az embereket a döntéshozatalba.

    Az Index arra is kíváncsi volt, hogy maradhat-e Rogán Antal a pozíciójában, ha egyszer a hozzá tartozó kommunikációt kritizálják a Fideszen belül legtöbben, például Gulyás Gergely.

    Orbán azt mondta, ebben óvatos, a stabilitás fontos érték, és ha változtatni kell, akkor nem az elbocsátás az elsődleges, meg lehet beszélni, hogy min kell változtatni.

    Kilép a Fidesz az Európai Néppártból?

    „Drámai változások vannak, szerkezetátalakítások már megkezdődtek az európai pártok életében a választások óta. Hiszen a szociáldemokraták és a Néppárt együtt már nem ad többséget. Ez egy hosszabb folyamat vége, amely átalakítja az európai pártéletet.”

    „Az Európai Néppárt zsugorodik, veszít az erejéből, mert rossz az irány, egyre inkább liberális, szocialista, centrista irányba tart. Ha az irány rossz, akkor nem a mai formájában érdekel minket az EPP, hanem egy jövőbeni formájában.” Kérdés, van-e elég ereje a Fidesznek arra, hogy ezt a változást elérje.

    „Ha nem, akkor egy új, kereszténydemokrata kezdeményezés kell. Ha ez EPP-n belül erre nincs mód, akkor új európai kezdeményezéssel fogunk élni. Most a baloldal van feljövőben, mi pedig zsugorodunk.”

    A kilépés nem taktikai, hanem stratégiai kérdés – zárta Orbán, nyitva hagyva, de erősen megengedve a kilépés lehetőségét.

    A kormány annyi pénzt ad Budapestnek, amennyit tud

    A Budapest-kormány megállapodás eredetileg Tarlós István győzelmével számolva jött létre, de Orbán szerint nem kap kevesebb lehetőséget Karácsony Gergely főpolgármester sem.

    „Nem azért nem adtunk több pénzt Tarlósnak sem, mert nem akartunk volna, hanem azért, mert ennyi volt. Amit a saját színeinkben induló polgármesternek is megadtunk és megadtunk volna, azt más polgármesternek is megadjuk” – mondta Orbán.

    Ugyanakkor az új városvezetésnek nem kellett az a pénz, amit a kormány a Ligetre vagy a szuperkórházra szánt – mondta a miniszterelnök.

    Kész a kormányfőségre 2022-ben is

    Az EPP-re vonatkozó újabb kérdés az ATV-től jött, emlékeztetve Orbánt, hogy amikor a Fidesz döntött saját tagságának felfüggesztéséről, akkor azt mondta: zsebében volt a kilépési nyilatkozat, és szükség esetén Orbán „odabattyogott volna a Joseph Dollhoz”, és átadta volna neki.

    Orbán elmondta, kiderül, hogy a Fidesz nézetei a német kereszténydemokratákhoz vagy akár az olasz Salvinihez fognak-e közelebb esni.

    "A három bölcsek jelentését nem láttam, nem is tudom, hogy ilyen létezne."

    A Donald Tuskkal esedékes találkozó időpontja nincsen meg.

    G. Fodor Gábor megállapításának kommentálását Orbán furcsa kérésnek mondta, miután politikai elemzők véleményére önmagában nem látja értelmét válaszolni politikusként. Ugyanakkor elárulta: személy szerint készen áll arra, hogy 2022-ben a kormányfői székért induljon, de a Fideszben erről nincsen döntés.

    (MTI – Index nyomán)


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »