Orbán szétcsapott az emberei között

Bár a kormányfő Lázár János csúcsminiszternél töltött vendégéjszakája volt a leglátványosabb rendezési kísérlet a párton belüli konfliktusok rendezésére, az oktatási tárcán belül is rendet akar, mert fél egy elhúzódó sztrájktól; Palkovics László szakállamtitkár pedig kemény fába vágja a fejszéjét főnöke utasítására – írta meg a Népszabadság.

A napilap kormányzati szakértői forrására hivatkozva azt latolgatja, mennyire lesz nehéz dolga Palkovicsnak a pedagógussztrájk kialakította helyzet rendezésében. Számára ugyanis most derült ki, hogy az oktatási területet „fogságban tartják”: a pénzeszközök Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztési forrásokat koordináló és stratégiáért felelős helyettes államtitkár kezében vannak, a stratégia kialakításáért pedig az Oktatási Hivatal vezetője, Mazsura Zsolt felel. Mazsurával Palkovicsnak korábban is voltak konfliktusai, most pedig nem is alá van beosztva a helyettes államtitkár – miközben a Tanítanék! Mozgalom a források fölött diszponáló hivatalnokkal akarnak beszélni. Balog Zoltán emberminiszter jóban van Mazsurával, ő lehet tehát a Népszabadság forrása szerint a közvetítő a két haragos között.

Rendet kell tenni, rendnek kell lenni

A lap úgy tudja, Orbánnak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos szavazás során felmerült anomáliák után elvárást fogalmazott meg: véget kell vetni annak, hogy érdekellentéteik miatt a környezetéből többen a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak, illetve kellemetlen információkat szivárogtatnak ki egymásról. Korábban a Fidesz-kongresszuson is mondta, az egységet építeni kell, ehhez a regnáló politikai közösség összetartása kell – ezt sokan a néha különvéleményeket megfogalmazó Lázárnak szánt üzenetként értelmezték, ugyanakkor a napilap szerint nem csak a kancelláriaminiszterre, hanem minden potenciális magánzóra is vonatkozhatott.

Hírdetés

Indul a kampány

Orbán emellett Lázáron kívül másokkal is személyesen elbeszélgetett. Tavaly a pártkongresszuson azt mondta: szép dolog a vagányság, de senki sem léphet át egy bizonyos határt, ennek a szabálynak pedig a mindenkori elnök – azaz ő – érvényt kell, hogy szerezzen; a Népszabadság szerint most ennek végrehajtása történik. Ugyanis a lap és a VS.hu is úgy véli, hogy a kormányfő ősztől kampányüzemmódba akarja kapcsolni a Fidesz-gépezetet.

A lap úgy tudja, Orbán így 2017-et az adócsökkentés és otthonteremtés éveként akarja prezentálni, de az oktatásra és egészségügyre is koncentrálna; utóbbi kapcsán Balog több százmilliárdos pluszforrásról beszélt, akár idén bekövetkező béremeléssel. Ezzel próbálhatják megakadályozni, hogy a tanársztrájk az egészségügyet is „megfertőzze” (bár a szektort jellemző feudális szisztémát a lap szerint ebben a ciklusban már nem fogja megtörni).

Múltkor is így volt

A Népszabadság emlékeztet: a Fidesz az előző ciklusban is félidőben, 2012. őszén kezdett kampámnyüzemmódba: akkortól kezdve jöttek sorra a rezsicsökkentések. Ehhez most legkésőbb az év végére be kell fejezni a nagy intézményi reformokat, a Lázár-féle bürokráciacsökkentést, lezárni a háttérintézmények csatáit, és a korrupció ellen is muszáj valamit tenniük, mert belső mérések szerint az emberek igencsak szkeptikusak a kormány ez irányú cselekedeteivel szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »