Orbán: Senki sem akar Magyarországon maradni

Orbán: Senki sem akar Magyarországon maradni

A magyarok és az európaiak tele vannak félelemmel, mert az európai vezetők – köztük a miniszterelnökök – nem képesek a helyzet kontrollálására – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, miután a migránsválságról tárgyalt Martin Schulzzal, az Európai Parlament (EP) elnökével.

A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a schengeni kódex, a dublini szerződés, valamint a Frontex-szabályok világosan kimondják, hogy a határok ellenőrzése és őrizete a schengeni határországok felelőssége és kötelessége, és Magyarország ilyen ország. Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország mindent megtett, ami tőle tellett, hogy betartsa ezeket a szabályokat. Hozzátette: ez nem egy európai probléma, hanem egy német.

Senki nem akar Magyarországon maradni. Nincsenek nehézségeink azokkal, akik Magyarországon szeretnének maradni, de senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba kívánnak menni. A mi munkánk csak az, hogy regisztráljuk őket

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a magyar parlament szigorítani készül a szabályokat, fizikai határt építettek ki. Az új szabályozás szeptember közepétől lép életbe.

A magyarországi migránsválság kezelése nem stratégia, hanem szabályozás kérdése – mondta Orbán Viktor a ZDF televízió munkatársának kérdésére válaszolva. „Teljesen világos szabályozások vannak európai szinten. A német kancellár és az osztrák kancellár elmondta: senki nem hagyhatja el Magyarországot úgy, hogy nem regisztráltuk. Mindenkit regisztrálnunk kell” – szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette, hogy ez nem „stratégia”, hanem jogérvényesítés.

Schulz: Szakadás fenyeget

Hírdetés

Közös európai megoldást és a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszert szorgalmazott Martin Schulz EP-elnök, miután találkozott a magyar miniszterelnökkel. WNem hiszem, hogy egyedi megoldásokkal sikert tudunk elérni, közös európai megoldásokra van szükség” – mondta a német politikus. Az EP elnöke szerint „szakadás” fenyeget Európában, ha fontos menekültügyi kérdésekben nem tudnak megállapodni a tagállamok.

Úgy vélekedett, hogy ha az EU-ban bevezetnének a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az adott tagállamban eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot a menekültek elosztására, akkor Magyarország valószínűleg jobb helyzetben lenne, mint azokkal az intézkedésekkel, amelyeket jelenleg alkalmaz.

Schulz Orbán segítségét kérte

Schulz közölte: felkérte Orbán Viktort arra, hogy segítsen közös európai megoldásra jutni a legális bevándorlást, a polgárháborús menekülteknek nyújtandó ideiglenes védelmet és a politikai menekültek befogadását illetően egyaránt.

Az EP elnöke szerint három dolgot kell tisztázniuk a menekültválság kezelése érdekében a tagállamoknak: egy közös alapot kell találniuk arra, hogy mi a jogszerű bevándorlás Európába, kibővített eszközökre van szükség azok védelmére, akik Szíriából jönnek és „ideiglenes védelemre” van szükségük, és biztosítani a politikai menedékjogot azoknak, akiket az megillet. Ez utóbbi veszélybe kerülhet akkor, ha minden bevándorlási kérdést „a dublini rendszer alá akarunk besorolni”.

Schulz szerint ezekben a kérdésekben jelenleg „egoizmus érvényesül” Európában, és ha nem tudnak megállapodást találni a tagállamok, akkor „a legnagyobb szakadás keletkezhet Európában”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »