Orbán repül

(…) Egymilliárd forintba kerültek Orbán Viktor és delegációjának hivatalos külföldi útjai az elmúlt két évben, a harmadik Orbán-kormány megalakulása óta, derült ki Hajdu Nóra, az Együtt külügyi szakpolitikusa által kikért adatokból. A 2014 májusától számított első évben 303 millió forintba kerültek a külföldi utak, a következő évben már 701 millióba, ami azt is mutathatja, hogy Orbán nagyobb hangsúlyt helyezett a külpolitikai manőverekre.

A miniszterelnök nyolcvanhatszor utazott két év alatt, három alkalommal két országot is érintett. A 89 úti célból 62 uniós tagállam volt, tizenháromszor járt nem EU-s európai országban, tizenegyszer Ázsiában, kétszer az USÁ-ban és egyszer Afrikában.

(…) „A keleti nyitás nem a magyar nemzeti érdeket, hanem a Fidesz politikai és üzleti érdekeit szolgálja” – állította csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus Hajdu Nóra. Erről megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ahonnan olyan adatokkal alátámasztott választ kaptuk, amely szerint a keleti nyitás nemzeti siker. „2010 és 2015 között a keleti nyitás országaiba irányuló magyar export 7 százalékkal emelkedett, így 12,4 milliárd eurót tett ki” – írta a sajtóosztály, azt is kiemelve, a kormány 69 stratégiai partnere közül 17 vállalat köthető ezekhez az országokhoz. Ezek a kínai, japán, indiai, dél-koreai és izraeli cégek összesem 34 ezer főt alkalmaznak és összesen 1919 milliárd forint értékben fektettek be eddig Magyarországon a KKM válasza szerint. (…)

Egymilliárdért repült Orbán Viktor


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »