Orbán-Putyin találkozó: a Nyugat, akkor is baljóslatúnak tartja, ha csak az időjárásról beszéltek

Orbán-Putyin találkozó: a Nyugat, akkor is baljóslatúnak tartja, ha csak az időjárásról beszéltek

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett Magyarországra. Bármi legyen is az eredmény, találkozójuk miatt valószínűleg dühös lesz az Egyesült Államok és az EU országok is.

A két vezető „megvitatta az Oroszország és Magyarország közötti kölcsönös kapcsolatokkal kapcsolatos kérdéseket, különös tekintettel a kereskedelemre, a gazdaságra és a kultúrára”, valamint „véleménycserét folytat néhány aktuális nemzetközi és regionális kérdésről” – közölte a Kreml, anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna.

A napirendjük egyik nyilvánvaló pontja a paksi atomerőmű bővítésének folyamatban lévő folyamata. Az egyetlen ilyen jellegű erőmű Magyarországon, amely az ország energiaszükségletének akár 40% -át is ellátja. Két új erőmű építéséről 2014-ben megállapodtak és az EU 2017-ben hagyta jóvá, míg Moszkva 2025-ig 10 milliárd eurós állami kölcsönt nyújtott ehhez a célhoz.

Magyarország abban is kifejezte szándékát, hogy raktározza az orosz földgázt, mielőtt Moszkva és Ukrajna közötti tranzitmegállapodások 2019 végéig lejárnának, és a jövőbeni szállítások ezzel státusszal maradnak.
Ugyanakkor Oroszország megépítette a „Turkish Stream” csővezetéket a Balkán gázszállításához, azonban eddig még nem építettek leágazásokat Magyarországra.

Orbán legutóbb tavaly szeptemberben látogatott Moszkvába, szembeszállva a brüsszeli ripacsokkal, akik ragaszkodtak az összes Oroszországgal fennálló kapcsolat megszüntetéséhez.
A magyar miniszterelnök nacionalista politikája már felbosszantotta sokszor az EU-t, de a Budapest ellenes beadványaik kényszerítésére irányuló kísérletek eddig nem voltak eredményesek.

Hírdetés

Az Atlanti-óceán másik oldalán lévő összeesküvés-elméleti tematikusok szintén Orbánt vádolják lehetséges sugalmazóként Donald Trumpnál, az ukrajnai korrupcióról alkotott véleményével kapcsolatban.

A kijevi nyelvpolitikák, amelyek elsősorban az oroszul beszélők ellen irányulnak, de a Nyugat-Ukrajna nyugati részén élő etnikai magyarokat is érintik, feszültségeket okoztak Budapesten, írja a TASS.

Noha nincs bizonyíték arra, hogy Orbán – vagy Putyin – valamilyen módon befolyásolta volna Trumpot ebben a tekintetben, a nyugati média valószínűleg baljóslatúnak tartja a találkozót, még akkor is ha csak az időjárásról beszélnek.

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök © Pool REUTERS útján / Alexander Zemlianichenko

The post Orbán-Putyin találkozó: a Nyugat, akkor is baljóslatúnak tartja, ha csak az időjárásról beszéltek appeared first on .


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »